En ny, sterk forskningsregion

AFTENBLADET MENER: Det er grunn til å gratulere eierne av de store forskningsinstitusjonene på Vest- og Sørlandet med resultatet av fusjonsforhandlingene.

Det sterke miljøet på Ullandhaug kan bli enda sterkere gjennom fusjonen mellom de store forskningsmiljøene på Vest- og Sørlandet.
 • Leder
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Mandag ble det klart at eierne av IRIS (International Research Institute of Stavanger), Uni Research, Christian Michelsen Resarch (CMR), Teknova og Agderforskning i Stavanger, Bergen og Kristiansand er blitt enige om å fusjonere.

I ett år har de forhandlet med det formål å gjøre flere sterke forskningsmiljøer enda sterkere. I dette tilfellet handler det om langt mer enn å fusjonere for fusjonens eller størrelsens skyld. Det handler om å lage en potent konkurrent og motpol til andre sterke miljøer i Trondheim i Oslo.

Les også

IRIS fusjonerer og blir del av forskningsgigant

Hvis dette lykkes, kan det bli et forbilde for en rekke andre framtidige regionaliseringsforsøk. For her er det et klart mål om å lage et tyngdepunkt utenfor de tradisjonelle maktsentraene, her er det en felles oppfatning om at felles sak er en bedre sak og her er det en vilje til å slåss for de beste og mest lukrative prosjektene. Det vil også kunne gjøre det nye selskapet til en enda mer attraktiv arbeidsplass.

Trolig ville alle de innfusjonerte selskapene kunne fortsatt hver for seg noen år til, men de hadde manglet kraft til å vinne de store oppdragene og styrke til å bli viktige bidragsytere til den offentlige debatten.

På sikt kunne flere av dem risikert å bli faglig og økonomisk utarmet, og Sørvestlandet kunne havnet i en bakevje når det gjelder kommersiell forskning.

For næringslivet i regionen bør fusjonen være meget interessant, fordi det nye selskapet sitter på spisskompetanse om de viktigste bransjene langs denne kyststripen. Forhåpentlig verdsetter de dette gjennom aktiv bruk av det nye miljøet.

Les også

Iris tilbake i varmen hos Statoil

Forsknings- og undervisningsmiljøene i denne regionen har et svakt rulleblad når det gjelder samarbeid. Fusjonsplaner mellom høgskoler og universiteter er skrinlagt, og altfor ofte har det vært bykamper som har handlet om å hindre at noen andre får noe de andre har. Kompetansestridigheter har det også vært nok av.

Så langt har det gått så som så med den store regionreformen. Rogaland havnet utenfor både Vestlandet og Agder. Den nye forskningsgiganten kan bli en smakebit på det mange av tilhengerne av regionreformen har holdt fram: mer penger til alternative miljøer utenfor Oslo.

Les også

 1. Ole Ringdal ny universitetsdirektør

Publisert:
 1. IRIS (International Research Institute of Stavanger)
 2. Christian Michelsen
 3. Stavanger
 4. Kristiansand
 5. Regionreform

Mest lest akkurat nå

 1. Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun er gravid

 2. 15-åring sendt til SUS etter arbeids­ulykke

 3. Flere naboer var vitne til hendelsen

 4. Varsler innrykk av bil­deling i Rogaland

 5. Kristian utlover dusør til den som kan hjelpe ham

 6. Fikk du med deg nordlyset over Stavanger?