For et rot

LEDER: Det Boris Johnson har gjort i sin korte tid som statsminister, er å skape enda mer usikkerhet og splittelse i et allerede splittet land.

Boris Johnsons nye plan for Brexit blir det bare rot av. Foto: HENRY NICHOLLS / X06612

 • Leder
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Tidligere denne uken la statsminister Boris Johnson fram sin nye plan for Brexit.

I stedet for en åpen grense mellom Nord-Irland og Irland, som avtalen tidligere statsminister Theresa May forhandlet fram med EU inneholdt, foreslo Johnson at det skal være to grenser. En tollgrense på land, og en regulatorisk i Irskesjøen.

Kommentator i The Guardian, Simon Jenkins, var nådeløs i sin kritikk av denne planen. «I stedet for sømløs handel, tilbyr Johnson et blitsregn av byråkrati og en gave til smuglere. Og i stedet for å ta tilbake kontrollen, tilbyr Johnson en ikke-eksisterende Nord-Irsk forsamling et veto over britisk handelspolitikk», skriver han.

Det britiske parlamentet var positive til Johnsons forslag, men i EU ble ble det møtt med motstand.

Les også

Opposisjonen til frontalangrep på Johnsons brexitplan

President i EU-parlamentet Donald Tusk sa Johnson måtte komme tilbake med et bedre forslag. Den irske statsministeren Leo Varadkar sa at planen var dårlig på en rekke områder. Han mener det britiske folkets eneste ønske nå er en ny folkeavstemning.

Ifølge avisen The Independent har EU-toppene satt en deadline for Johnson til 11. oktober for å gjøre endringer i det forslaget han kom med denne uken.

Dersom ingen endringer kommer, betyr det at det ikke vil være noen formelle forhandlinger før møtet i EU-kommisjonen 17. oktober.

Samtidig prøver både aktivister og opposisjonen å tvinge Johnson til å søke EU om enda en utsettelse av Brexit.

Planen er at Storbritannia skal forlate EU 31. oktober, og Johnson har igjen denne uken vært tydelig på at dette skal skje, avtale eller ikke.

Les også

Boris Johnson lover brexit 31. oktober – uansett

Boris Johnson trodde at han lett kunne komme inn og få gjennom sin nye avtale i EU, og vips så var hele Brexit reddet. Han er i ferd med å oppdage at så lett er det ikke.

I stedet er han på vei inn i den samme Catch-22-situasjonen som Theresa May havnet i. Dersom han vil ha en avtale EU kan være enige i, må han gi så mye at denne avtalen også til slutt vil bli stemt ned i parlamentet.

Mens britene fortsetter å krangle og rote det enda mer til for seg selv, nærmer Halloween, eller Brexit, seg med stormskritt.

Det Johnson har gjort i sin korte tid som statsminister, er å skape enda mer usikkerhet og mer splittelse i et allerede splittet land.

Les også

 1. Boris Johnson tilbake i London

 2. Boris Johnson vil suspendere Parlamentet på nytt

 3. «Churchill ville ha blitt skrekkslagen»

Publisert:
 1. Brexit
 2. Britisk politikk
 3. Boris Johnson
 4. EU

Mest lest akkurat nå

 1. Akkurat nå disku­terer eksper­tene Norges koro­naregler. Spesielt på to områder kan det bli endringer

 2. To båter har gått ned på islagt fjord på Høle

 3. Bor du i borettslag, i Smeaheia, i Bjergsted, på Hinna eller har du hus i naturfarge? Da bør du lese dette

 4. Matvognen måtte etter­fylle tre ganger sist helg: Hytte­folket vil ha middag med til fjell­heimen

 5. Smitte på Smiodden skole

 6. Barneskoler og ungdomsskoler til gult nivå - nå er det disse reglene som gjelder