Arven etter Stanley Wirak

LEDER: Som ordfører i Sandnes har Stanley Wirak (Ap) satt tydelige spor etter seg. Særlig fordi han har utfordret enighetskulturen som preger regionen.

Han vil ha vært ordfører i Sandnes i 12 år når han trekker seg tilbake etter kommunevalget neste år. Stanley Wirak har satt tydelige spor etter seg i Sandnes og i regionen.
 • Aftenbladet
Publisert: Publisert:

Etter en periode i tenkeboksen har Stanley Wirak bestemt seg. Han går ut av politikken etter kommunevalget i 2023. 71-åringen sier humoristisk at han ser fram til å kunne ligge litt lenger i senga om morgenen.

I 2023 vil Wirak ha vært ordfører i 12 år i Norges 11. største kommune målt i innbyggertall, og en av de kommunene som har hatt sterkest vekst. Samtidig er tettstedet som består av Stavanger og Sandnes kommuner, landets tredje største. Kommunene på Nord-Jæren er i praksis ett felles bo- og arbeidsmarked.

Dynamikken som har oppstått rundt Stanley Wiraks måte å styre Sandnes på, har i mangt vært positiv. Fordi den har utfordret en enighetskultur som noen ganger har gjort regional politikk både ugjennomsiktig og nokså uspennende, og fordi den har pekt på noen problematiske sider ved Stavangers selvforståelse som «storebror» blant kommunene i regionen.

Samarbeidet mellom Ap og Frp i Sandnes har vært og er fortsatt kontroversielt i Arbeiderpartiet, selv om Wirak selvsagt forsøker å tone dette ned. Men igjen, det har har virket skjerpende og ført til en del selvransakelse hos andre partier, særlig Høyre.

Hvem som blir Wiraks etterfølger som ordførerkandidat vil være viktig, fordi dette valget også vil innebære at Ap må ta stilling til om de ønsker et fortsatt samarbeid med Frp, eller om partiet vil søke nye allianser. Høyres gruppeleder Kenny Rettore vil forsøke å komme i posisjon igjen, og vil fri til Frp og varaordfører Pål Morten Borgli.

Selv trekker Wirak fram turbulensen rundt etableringen av Nye Sandnes kommune som noe han ville vært foruten. Grensejusteringen som overførte Preikestolen til Strand, og innbyggerinitiativet som kan ende med at resten av gamle Forsand også ender i Strand, har ikke vært en heldig sak. Her har også Aftenbladet og Wirak vært på kollisjonskurs.

Bompengekrangelen på Nord-Jæren, der Wirak ombestemte seg om rushtidsavgift, ble også noe av et politisk sirkus, men igjen: Det har skapt en debatt som har hatt verdi.

Det Wirak derimot utvilsomt har lykkes med, er å etablere en tydelig Sandnes-identitet, en stolthet. Og han har gjennomført en stor utbygging av sykehjemsplasser, skoler og idrettshaller. En by i vekst krever investeringer, men dette har også en pris. En kommune med mye gjeld er mer sårbar.

Arven etter Stanley Wirak er et mer selvbevisst Sandnes. Utfordringen framover vil være å balansere denne pondusen mot det åpenbare behovet for samarbeid og samhandling til regionens beste.

Les også

 1. Wirak har bestemt seg: – Jeg skal ikke bli noen sjuende far i huset

Publisert:
 1. Stanley Wirak
 2. Sandnes kommune
 3. Preikestolen
 4. Nye Sandnes kommune
 5. Politikk

Mest lest akkurat nå

 1. Hommersåk samles i sorg – igjen

 2. Marte (19) og Tor Martin (19) omkom i MC-ulykken i Gjesdal: – Dette er ufattelig og grusomt

 3. Det trengs et forbud mot bruk av robot­klippere om natten og strenge reguler­inger for bruk om dagen

 4. Før visste bare lokal­kjente om stølen. Så kom en «tur­fluenser»

 5. Da han såg det gamle bildet, forstod Espen at ryktet om beste­foreldra si hytte på Høle var sant

 6. Dansk avis: Tidligere etter­retnings­sjef skal ha lekket stats­hem­melig­heter til sin mor