Det er alvor nå

LEDER: Frihetselskende nordmenn må i en periode finne seg i at noen andre bestemmer over hverdagen vår. Men inngrepene for å hindre korona-smitte må tilpasses virkeligheten.

Sykehusene kan bli overbelastet dersom spredningen av viruset skjer for raskt. En nasjonal dugnad er påkrevd for å redde liv og helse, skriver Aftenbladet.
 • Leder
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Den sosialdemokratiske danske statsministeren Mette Frederiksen overrasket mange da hun onsdag erklærte at Danmark stenger alle skoler med umiddelbar virkning. Samtidig kom meldingen om at Italia stenger alle butikker med unntak av dagligvare og apoteker. Internasjonale fotballkamper spilles for tomme tribuner. Og USA setter europeiske land på sin allerede kontroversielle liste over land med restriksjoner på innreise.

I løpet av torsdagen kom det stadige meldinger om avlysninger og nedstengninger også i Norge. Presset mot statsminister Erna Solberg (H) har økt og torsdag ettermiddag presenterte hun og helseminister Bent Høie (H) tiltak som er de mest inngripende i Norge i fredstid.

Les også

Bekreftet: Avlyser alle breddefotballkamper i hele landet

Les også

Bekreftet: Eliteserien i fotball utsettes

Jobb nummer én for det norske samfunnet, som for alle andre land, er å sørge for at viruset sprer seg saktere. Klarer vi det, vil vi kunne unngå at helsevesenet ikke blir fullstendig sprengt, slik vi har sett i Italia, hvor leger har måttet ta ekstreme valg med hensyn til hvem som skal få helsehjelp.

I en slik situasjon må vi akseptere at myndighetene legger begrensninger på vår frihet. Det kan for eksempel gjelde forsamlingsfriheten, der større forsamlinger av mennesker må hindres fordi de innebærer en uakseptabel smitterisiko.

Samtidig skal vi ha i mente at slike inngrep er nettopp det. Inngrep. Disse må være klart definert, godt begrunnet og ikke minst midlertidige.

I debatten om hva som er «norske verdier» finnes det enkelte paradokser. Dugnad regnes av mange som en typisk norsk verdi. Altså frivillig arbeid på vegne av fellesskapet. Samtidig viser alle undersøkelser at nordmenn som gruppe også er individualister med sterk personlig frihetstrang.

Den eksepsjonelle, globale krisen som er utløst av korona-viruset kaller på en nasjonal dugnadsånd, i den forstand at vi må akseptere - midlertidig - at vår personlige frihet må spille annenfiolin sett opp mot samfunnets behov. Det innebærer for eksempel at karanteneregler må overholdes.

Norge har et sterkt sivilsamfunn, stor tillit mellom innbyggerne, et godt helsevesen og store økonomiske reserver. Hvis noe land skal kunne takle dette, er det oss.

Meldingen om at israelske forskere har identifisert koronavirusets biologi, gir et forsterket håp om at en vaksine kan bli utviklet raskere enn antatt. Men inntil dette skjer, er det helt avgjørende at hver og en tar forholdsregler. Ikke bare for sin egen del, men for samfunnet som omgir oss.

Samtidig skal vi ha i mente at slike inngrep er nettopp det. Inngrep. Disse må være klart definert, godt begrunnet og ikke minst midlertidige.
Les også

Jeg tror jeg er koronasmittet – hva gjør jeg?

Les også

Ber folk i hjemmekarantene vente med å ringe koronatelefonen

Les også

Større restriksjoner for kollektivtransport, cruiseturisme og utelivsbransjen

Les også

Norske anslag bommet kraftig på koronaviruset

Les også

SATS stenger alle sine sentre: Disse grepene tar de ulike kjedene

 • PODKAST: – Ikke spre tvilsom informasjon på sosiale medier. Opprett heller Facebook-grupper for nabolaget og hjelp dem som trenger hjelp:
Publisert:
 1. Leder
 2. Erna Solberg
 3. Koronaviruset
 4. Samfunnssikkerhet
 5. Folkehelse

Mest lest akkurat nå

 1. Sjekk når stormen treffer Rogaland

 2. Tre har falt over hjullaster

 3. Gran Canarias nest største by går under turistradaren

 4. -Savner å få øyekontakt med kollegene mine

 5. FHI tror tiltak kan gi mer fravær enn koronasykdom

 6. Slik «ranet» Kina et av verdens fattigste land