Pinlig forfall i Rekefjord

Hvis jussen kommer til kort, må det argumenteres moralsk mot at bygninger får stå og forfalle, mener Aftenbladet.

Det er trist og unødvendig at flotte, gamle hus blir stående til nedfalls, som her i Rekefjord. Slikt er skjemmende, usosialt og potensielt farlig, mener Aftenbladet.
  • Leder
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

I Rekefjord i Sokndal kommune står et 250 år gammelt skipperhus og forfaller. Huset har siden 2007 vært eid av et selskap med adresse Stavanger. Eieren av selskapet sier at han hadde planer for huset, men at finanskrisen og private forhold har gjort at planene ikke ble realisert.

I mellomtiden har huset stått der som et skjemmende sår i et ellers velpleid og attraktivt miljø. Sokndal kommune sier at det vil bli gjort forsøk på å bruke bygningsloven for å presse eieren til å ta grep for å sikre bygget.

Et vanlig problem

Usikrede bygg som står til forfalls, er ikke bare et estetisk problem. De kan også være farlige. De kan begynne å brenne. Folk kan komme til skade hvis de tar seg inn i hus som er råtne. Takstein og annet kan løsne og gjøre skade på omgivelsene. Og slike bygninger kan trekke ned verdien på omliggende eiendommer.

Hva kan kommunen gjøre når en privat husperle forfaller?

Det finnes tallrike eksempler i alle kommuner og i alle bydeler på bygg som forfaller. Noen ganger kan slike saker trekke ut. I Stavanger husker mange den langvarige striden om det nedlagte Kverntorget i Kvernevik. Mens saken gikk sin gang i den kommunale møllen, og med advokater og saksanlegg, måtte beboere i Kvernevik leve år etter år med en skjemmende ruin som nærmeste nabo.

Noen spekulerer i forfall

Det viser seg ofte loven ikke gir myndighetene tilstrekkelige muskler til å kreve at huseiere og eiendomsbesittere tar ansvar og ordner opp. Noen ganger kan det være gode (eller i alle fall akseptable) grunner til at prosjekter grunnstøter eller trekker ut i tid. Det kan skyldes forhold eieren ikke er herre over. Arveoppgjør kan være vanskelige.

Andre ganger kan derimot bakgrunnen være at eierne spekulerer i at tiden og forfallet jobber for dem. Til slutt kan det ikke være noen vei utenom å rive bygget og dermed åpne veien for et mer lukrativt prosjekt.

Forstår frustrasjonen

Vi vet ikke hva som er bakgrunnen for det aktuelle problemet i Rekefjord. Men vi har stor forståelse for at naboer og lokale myndigheter vil stille krav. Dersom jussen ikke strekker til, er det selvsagt også full anledning til å argumentere moralsk. Vi bor i et samfunn, og en del av forutsetningen for at dette skal fungere er at folk oppfører seg ordentlig, tar hensyn. Det er egoistisk og ugreit dersom noen spekulerer i forfall og skjemmer ut hele nabolag for å oppnå økonomisk gevinst.

Publisert:
  1. Bygg og eiendom
  2. Rekefjord
  3. Sokndal kommune

Mest lest akkurat nå

  1. – Endelig tror folk på min historie

  2. Knut Arild Hareide inn­rømmer sine «unn­latelses­synder». Nå for­later han riks­politikken

  3. Slik blir bompengesatsene på ny E39

  4. Menyen for 150-ugå i Sandnes er klar

  5. Bruker du en av disse medisinene? Da skal du ha en tredje vaksinedose

  6. Hovden Høyfjellshotell skal sannsynligvis rives