Dialogdirektøren må også være teknologisjef

AFTENBLADET MENER: Den lynraske digitaliseringen må tas på større alvor av kommunene.

Stavanger-rådmann Per Kristian Vareide (t.h.) får ordfører Christine Sagen Helgø og de andre politikerne med seg på omorganisering av toppledelsen i kommunen.
  • Leder
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Forhåpentlig ligger dette bak noe av tankegangen når Stavangers rådmann Per Kristian Vareide har fått med seg samstemte politikere i å omorganisere kommunens toppledelse. Blant de nye direktørstillingene skal det opprettes en som har ansvar for «kultur, næring og innbyggerdialog». Smartbyarbeidet blir en del av dette.

Bak noe velmenende ord og pompøse titler ligger det et meget viktig poeng, nemlig at teknologiarbeidet må intensiveres. Her blir nettopp innbyggerdialogen sentral. Dette henger nært sammen, noe kommunen har forstått ved å legge smartbyarbeidet i samme linje.

Les også

2 millioner i støtte til Nordic Edge Expo

Les også

Lurer du på hva smartbyen Stavanger er?

Det er feil å beskylde Stavanger for å være en teknologisinke. Tvert imot har kommunen vært flink til å digitalisere tjenester og ta i bruk ny teknologi. Engasjementet i smartbysatsingen og alle forsøkene med velferdsteknologi beviser det.

Etter hvert vil dette handle om langt mer enn elektroniske skjemaer og smarte eldreboliger. Hvordan skal byen håndtere førerløse biler, hvordan skal de kommunisere med innbyggerne når sms-teknologien er ufullkommen?. Personalisert og hurtig informasjon er et helt vanlig krav i et digitalisert samfunn. Det er ikke uten grunn at de største og beste teknologigiantene har fullintegrert sin kundeservice med kompetente mennesker eller roboter.

Kjernen i det hele er at innbyggerne ikke bare skal forholde seg til den nye teknologien. De må forstå den og kunne ta den i bruk, uten for mange sperrer. God brukeropplevelse er alfa og omega for at Stavanger skal bli en tipp-topp teknologiby. Teknologisjefen må derfor ikke forveksles med en it-sjef, som alle virksomheter har. Sistnevnte skal få systemene til å virke, ha en god infrastruktur og en beredskap mot hackerangrep à la det vi så i helgen.

Les også

Dataangrepet: – Jeg frykter at mandag kan bli en svært krevende dag for mange IT-avdelinger

Teknologisjefen skal ikke nødvendigvis kjenne anatomien til en datamaskin, men forstå hva som kommer, hvordan vi kan bruke det og sørge for at det kommer befolkningen til gode uten at de må sitte med høye skuldrer.

Det var nødvendig med en omorganisering av kommuneledelsen nå. Å få en teknologiansvarlig på høyt nivå, er et bevis på dette. Det er heller ikke direkte ulogisk at vedkommende får ansvar for både kultur og næring, men det vil vi først se når den nye ledelsen har satt seg og ordningen skal evalueres.

Publisert: