HRS: Sola ble tilsidesatt

LEDER: Det er ikke grunn til å tvile på at redningstjenesten i Norge trenger fornying, men får vi ønsket effekt av den oppsiktsvekkende og lynraske omorganiseringen Justisdepartementet har gjennomført?

Tore Nordtun (Ap) argumterte i 2013 for å legge ledelsen av Hovedredningssentralen til Sola.
 • Stavanger Aftenblad
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Hovedredningssentralen for Sør-Norge på Sola er en saga blott. Den er slått sammen med sentralen i Nord-Norge og omgjort til en avdeling under den nye «Hovedredningssentralen». Den skal, naturlig nok, bare ha en sjef, som skal sitte i Bodø. Stillingsannonsen ble publisert på torsdag, men en person har allerede fungert i stillingen siden årsskiftet.

Aftenbladet omtalte omorganiseringen tidligere i uken. Vi registrerer ikke noen spesiell motvilje rundt at det tas grep rundt en organisering som mer eller mindre har vart siden starten for nøyaktig 50 år siden, men er sterkt i tvil om grepene som er gjort gavner den norske beredskapen.

Regjeringen er sikkert i sin fulle rett til å kjøre en så kort prosess som de har gjort, men hadde tjent på å bruke litt mer tid, eller å bla i gamle notater. For tanken om sammenslåing er ikke ny. I 2013 lå det an til et felles kontaktpunkt for den norske redningstjenesten. Daværende stortingsrepresentant Tore Nordtun (Ap) var blant dem som mente at dette kontaktpunktet burde være på Sola.

Nordtun nevnte det sterke kompetansemiljøet ved Universitetet i Stavanger og hadde ellers både historiske og operative begrunnelser. «Det er her hele opprinnelsen til redningssentralene startet, og med nærheten til oljevirksomheten i Nordsjøen og den store utenlandstrafikken vi har tror jeg vi vil få mest igjen for å styrke koordineringen med nord fra Sola,» sa han videre.

Argumentene er i høyeste grad gyldige også i dag. Dessverre er det ikke mulig å få innblikk i hva som har vært avgjørende for at Bodø ble valgt foran Sola. Det er vanskelig å tro at det ligger distriktshensyn bak å prioritere en av Nord-Norges største vekstkommuner foran Sola.

Debatten hadde heller ikke tapt seg ved at sentralene selv ble involvert i prosessen og at universitetet og berørte kommuner hadde fått komme med faglige råd. For politimester Hans Vik må det også ha vært spesielt å erfare at han knapt ble konsultert før beslutningen gikk gjennom statsråd.

Det er bare å håpe at dette ikke gjør politimestrenes lederroller under redningsoperasjonene uklare og samtidig kan vi heldigvis konstatere at vi fortsatt har et høykompetent redningsmiljø på Sola. Men i den nye organiseringen er Sola definitivt tilsidesatt.

Les også

 1. – «Viking Sky» var to minutter unna katastrofen

 2. Frp-profiler visste ikke at Frp-statsråd skulle slå sammen HRS og vrake Sola

 3. Frp i 2013: Ingen reddes av ny redningsdirektør

 4. Leder i 2013: Sjefen bør være på Sola

Publisert:
 1. Hovedredningssentralen
 2. Justisdepartementet
 3. Bodø
 4. Nord-Norge
 5. Sola

Mest lest akkurat nå

 1. Politiet tror de vet årsaken

 2. Politibil under ut­ryk­ning kolliderte med Porsche i Hille­våg: - Ingen er siktet for noe straffbart

 3. Alarm! Barn i fare!

 4. Så vakkert, så vakkert

 5. Flere blir lagt inn på sykehus. Er vi på vei inn i neste korona­bølge?

 6. Leah Isadora Behn stakk av med influencer-pris