The Trump show

LEDER: Det er vanskelig å la være å le av alt USAs president Donald Trump sier og gjør, men det ligger et alvor bak.

Publisert: Publisert:

Ruth Armitage og hennes ni måneder gamle baby Ivy poserer foran den seks meter høye flygende ballongen som skal forestille Trump som en sint baby med en telefon i hånden. Foto: Matt Dunham / TT NYHETSBYRÅN

  • Leder
  1. Leserne mener

Denne uken har Trump vært i Brussel på Nato-toppmøte sammen med de andre statslederne i forsvarsalliansen.

Det begynte med et lite hyggelig frokostmøte med Natos generalsekretær Jens Stoltenberg. Trump skjelte ut Tyskland, som han mente ikke betaler det de skal.

I tillegg beskyldte han Tyskland for å ha gjort seg til «Russlands fange» gjennom kjøp av gass. Etterpå møtte han Tysklands forbundskansler Angela Merkel. Da snakket han plutselig om hvor godt forhold USA og Tyskland har.

Og på torsdag truet han med å trekke USA ut av Nato dersom ikke alle medlemslandene umiddelbart begynner å bruke 2 prosent av BNP på forsvar.

Trump er en forretningsmann som prøver seg på diplomati, noe han har null erfaring med. Og det viser han gang på gang. Alt han gjør er kortsiktig og lite gjennomtenkt.

Og alt handler om det Trump på kort sikt tror vil gagne USA. Det er ingen strategi eller langsiktig tankegang bak det han sier og gjør.

Men uansett hva Trump sier, ser det ut til å bare prelle av. Hadde enhver annen statsleder sagt eller gjort som Trump, hadde han ikke lenger vært statsleder.

Neste uke skal Trump møte Russlands president Vladimir Putin. Etter denne uken å ha pekt på Russland som den store, stygge ulven, kan en jo lure på hva han skal si når han kommer dit.

Men først skal den amerikanske presidenten reise til Storbritannia. Der blir han blant annet møtt av en seks meter høy flygende, oransje ballong. Denne framstiller Trump som en sint baby i bleier, med en telefon i hånden.

50.000 mennesker planlegger å marsjere gjennom London for å protestere mot Trumps besøk.

Krigsveteran Harry Leslie Smith (95) er en av dem.

«Jeg vet hva fascisme ser ut som. Det er derfor jeg protesterer når Trump kommer til Storbritannia. Fordi politikken er den samme som Mussolinis og Hitlers,» sier han til avisen Evening Standard.

Vi kan le av Twitter-meldinger og av Trumps oppførsel på toppmøter. Og vi kan undre oss over mangelen på diplomatiske evner og manglende kunnskap om utenrikspolitikk.

Men vi må huske på at det er en av de mektigste personene i verden som nå er svært uforutsigbar og som skaper mye frykt. Da er det grunn til bekymring.

Publisert: