Norge burde fått spille mot Romania

AFTENBLADET MENER: Virvaret rundt herrelandslaget i fotball burde vært unngått. Norges muligheter til å komme til VM er trolig sterkt påvirket.

Landslagssjef Lars Lagerbäck og Erling Braut Haaland under trening. Foto: Vidar Ruud

 • Stavanger Aftenblad
Publisert: Publisert:

Fotball er ikke alltid "bare" fotball. Det er en industri med mange arbeidsplasser, stor omsetning og enormt mange interesserte. Under pandemien har fotballmyndigheter og helsemyndigheter i nesten alle land kommet til en forståelse for å holde virksomheten i gang på et vis, også i Norge.

Samarbeidet har gått over landegrensene, slik at for eksempel hardt rammede Frankrike kunne spille mot Portugal lørdag kveld. I Norge har vi hatt en sterk økning i smittetilfeller de siste ukene, men dette har likevel vært marginalt, sammenlignet med nesten alle andre land det er naturlig å sammenligne seg med.

Det europeiske fotballforbundet, UEFA, har 55 medlemsland. Alle er blitt enige om en såkalt protokoll for gjennomføring av kampene. Fortsatt er det 54 land som gjennomfører kamper i henhold til dette. Da Norges tropp ble holdt tilbake fra avreise til Romania, meldte vi oss samtidig ut av dette samarbeidet.

Søndag kveld drev Norge og ringte rundt til spillere som vanligvis ikke er kvalifiserte, for om mulig å få gjennomført onsdagens kamp mot Østerrike. Det kan bli en både interessant og morsom kamp. Kanskje vinner Norge, men alt skjer nå med en vond smak i munnen.

Les også

NFF jobber med nødlandslag til Østerrike-kamp

Les også

Omar Elabdellaoui har testet positivt på coronaviruset

Knapt noen blir fulgt så tett når det gjelder testing og etterlevelse av koronaregler som toppspillere i fotball. Faren for at de skulle utsette utenforstående for smitte gjennom å bo for seg selv på hoteller, dra med egne busser og eget fly, er derfor minimale.

Paradokset ble derfor ekstra stort da de norske spillerne søndag fikk lov å dra tilbake til landene de bor i, med rutefly! Dette bekrefter også at det ligger et firkantet regelregime bak avgjørelsen om å ikke dra til Romania. Det er nemlig lov å dra hjem i karantene, men ikke lov å dra for å arbeide, altså spille kamp.

Med tydelige trusler om strafferettslige reaksjoner, både mot forbund og enkeltspillere, hadde neppe NFF noe annet valg enn å strekke hendene i været. Det er verken helseminister eller helsebyråkrater som bestemmer dette med straff, men de har vært helt tydelige på at fotballspillere ikke skal behandles annerledes enn andre arbeidstakere.

Dette er det en viss grunn til å ha forståelse for, og det har de også fått ute blant folk. Samtidig er dette en blottleggelse av stive regler, en nedvurdering av dem som strekker seg langt for å følge dem og selvsagt ikke noe som bidrar til en høy status for Norge i den europeiske fotballfamilien.

Mange anbefalinger og regler som er iverksatt under pandemien, har vært diskutable. Samtidig er det lett å være enig i at det er lurt å følge reglene, selv i de tilfellene der resultatet blir bedre av at folk tar ansvar selv. I dette tilfellet har vi å gjøre med et forbund som har tatt ansvar og en sak som ikke ville bidra til en generell liberalisering eller gi store konsekvenser for andre. Derfor burde Norge fått spille mot Romania.

Les også

 1. Romania-sjefen: – Vi er ikke redde for coronasmitte

 2. Romania-kampen avlyses: – Vi er svært skuffet

Publisert:
 1. UEFA
 2. Karantene
 3. Fotball
 4. Romania
 5. Norge

Mest lest akkurat nå

 1. Flere dødelige korona­utbrudd har gått under radaren

 2. Korona­smitte på tre nye skoler i Stavanger – 122 må i karantene

 3. Hytta så ut som et «forlatt crack-reir». Nå er Bjarte Hjelmeland blitt eksperter på gjenbruk

 4. Slik viser Bent Høie fram sponsorer til ekte­mannens arbeids­giver

 5. Green Mountain vil doble på Rennesøy

 6. Eldre kvinne med korona­smitte død i Gran – deltok på arrange­ment hos korona­fornekter