Leder: En uheldig rolleblanding på Arneageren

AFTENBLADET MENER: Ingen betviler Ingebjørg S. Folgerøs brennende engasjement for Arne­ageren på Sølvberget i Stavanger.

Renaa Express driver uteservering på Arneageren.
 • Leder
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Likevel er det en unødvendig og uheldig rolleblanding når hun denne uken begynner som juryleder for «nye» Arneageren samtidig som hun er styremedlem i Renaa Express. Sistnevnte selskap holder til i Sølvberget og driver uteservering på plassen.

Folgerøs ektemann, Ådne Kverneland, er styreleder i Renaa Express, og Kverneland-familien kontrollerer 75 prosent av aksjene i eierselskapet Renaa restauranter AS.

Les også

En hatt for mye på Arneageren?

Folgerø ble håndplukket til rollen av det politiske flertallet i Stavanger i fjor vår. Partifellen Kristen Høyer Mathiassen i Høyre var den som foreslo henne i kommunalstyret for miljø og utbygging. Han sier til Aftenbladet at han da ikke koblet henne med styret i Renaa.

Ingebjørg S. Folgerø selv mener at hun ikke er inhabil, men forstår at spørsmålet blir reist, og sier i ettertid at hun kanskje burde ha reist problemstillingen selv da hun ble foreslått. Det er lett å være enig i det siste.

Inhabilitet handler blant mye annet om troverdighet. Når spørsmålet først blir reist, er troverdigheten allerede svekket. Vi siterer gjerne fra Lovdata: «At en person er "inhabil" eller "ugild" innebærer det at det foreligger omstendigheter som er egnet til å svekke tilliten til hans eller hennes upartiskhet. Hvis slike forehold foreligger, forutsetter reglene om habilitet at vedkommende ikke skal delta i behandlingen og i avgjørelsen av den konkrete saken.»

Øyvind Jacobsen (Ap) er blant dem som har reist diskusjonen om det er riktig å ha en juryleder for nye Arneageren som må forholde seg til flere hensyn i prosessen.

Arneageren er et sentralt byrom i Stavanger, et byrom som allerede fungerer utmerket, og langt bedre enn Torget vårt, vil mange mene. Folgerø har vist prisverdig og stort engasjement for plassen før. Likevel mener vi at det er mange økonomisk og politisk kompetente som bør kunne lede jobben i juryen – og som ikke samtidig driver forretning på Arneageren.

Leder i kommunalstyret for miljø og utbygging, Per A. Thorbjørnsen (V), har varslet at han vil ta opp saken med ordfører Christine Sagen Helgø (H) når hun er tilbake fra Houston. Thorbjørnsen sier at det politiske flertallet ikke vifter vekk spørsmål om habilitet.

Vårt klare råd til ordføreren og Folgerø selv er å ta en grundig omgang i tenkeboksen og konkludere med at en annen bør lede juryen.

Les også

 1. Si din mening om nye Arneageren

Publisert:
 1. Arneageren
 2. Ingebjørg S. Folgerø
 3. Christine Sagen Helgø
 4. Leder
 5. Stavanger

Mest lest akkurat nå

 1. Derfor er det sommergrønt i Rogaland i januar

 2. Kvinne til sykehus etter kollisjon i Randaberg

 3. Trebarnsmoren stresset hver morgen. Så fant hun løsningen. Fem tips for en bedre morgen.

 4. Styret på elsparkesykkelen knakk i fart: – Det var ekkelt

 5. – Tiltakene plager mer enn sykdommen

 6. Fant død mann på Bryne: Fem unge menn anker dom