Anakronisme i utvikling

LEDER: Når britene lørdag utvider pubenes åpningstider med to timer, er det fordi de mener bryllupet mellom prins Harry og amerikanske Meghan Markle er en «nasjonal feiring».

Prince Harry og Meghan Markle like etter at forlovelsen ble kjent i fjor.
 • Leder
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Den ser de ut til å gjennomføre, selv om det ikke blir sendt på et streikerammet NRK. Den BBC-produserte sendingen kommer faktisk til å bli ett av de mest sette programmene i verden i år. Det forteller mye både om britene, om det britiske kongehuset og om fascinasjonen blant folk flest for den merkverdige konstruksjonen et monarki er.

Likevel er monarkiet i Storbritannia enda mindre truet enn i Norge. Kriser har etterfulgt skandaler i alle år, men både dronning Elizabeth og monarkiet består. Britene kan ikke tenke seg en annen styreform. Vi skal også være de første til å innrømme at det også for dem later til å være en forutsigbar og passende ordning. Det er også tross alt sånn at britene har et sterkt folkestyre, med svært lange tradisjoner.

Les også

Prins Harry og Meghan: Klart for årets bryllup

Langt på vei er det kongehusets egne, selvpålagte rigide regler, som fører dronningfamilien ut i problemer og konflikter. Dette gjelder ikke minst på det ekteskapelige området. Raden av fjernsynsserier som The Crown, har gitt oss et innblikk i hvor vanskelig dette er for dem. Og det var dronning Elizabeth som for alvor gjorde uttrykket «annus horribilis» — et forferdelig år - kjent da hun i 1992 snakket om året som brakte det britiske kongehuset en alvorlig brann i et slott, to skilsmisser og en separasjon.

Brudgommen, prins Harry, har ikke hatt det lett i oppveksten. Først i de siste årene har han vært åpen om traumene han levde med etter at hans mor, prinsesse Diana, omkom i 1997, da han var 12 år gammel.

Utagerende festing, ved ett tilfelle i nazi-kostyme, gjorde ham til et yndet objekt for skandaletørste aviser. Han ønsket aldri denne oppmerksomheten. Etter hvert har han funnet sin stil og sin form, erkjent at han er privilegert, men vært tydelig på at han har rett til et privatliv.

Han har tjenestegjort i krig og han har ikke bare gjort et uvanlig valg av ektefelle: han har allerede stått opp for henne. Meghan Markle er verken britisk eller hvit. Hun var en profilert fjernsynsskuespiller, hadde vært gift før og ble utsatt for grovt nedsettende, rasistisk og sexistisk hets. Verst var det som vanlig i sosiale medier.

Dette foranlediget at han gikk utmed et eget kommuniké, der han tydelig understreket at alle grenser var overtrådt. Det styrket den økende respekten for prinsen. Han skal også feire et bryllup utenom det kongevanlige, med trendmat fra kontinentet og en overvekt med gjester som ikke er notabiliteter.

Sammen med sin litt mer konvensjonelle bror, prins William, utgjør han et tospann som kan løfte familien etterlengtet videre fra tedrikking i purpurrøde omgivelser. Så får vi heller leve med at også han måtte ha dronningens tillatelse til å gifte seg, men ønsker både brudeparet, britene og det britiske monarkiet lykke til med videreutviklingen av en stivnet tradisjon

Les også

 1. Markles mor møter dronningen til te

 2. Her er de viktigste hendelsene i det britiske kongehuset

Publisert:
 1. Monarki
 2. NRK
 3. Prins Harry

Mest lest akkurat nå

 1. Nå stenger de Gamlingen igjen: – Veldig kjedelig

 2. Mann og kvinne tatt i stjålet bil med tyvegods

 3. Slik fikk Lars Berland helikopteret sitt hjem fra Guate­mala til Strandgata

 4. Lagde sine første donuts hjemme i karantene. Det har blitt million­butikk

 5. Ut mot Solskjær: – Fullstendig stryk i kamp­forberedelser

 6. Stavanger er beste storby i TV-aksjonen