Aftenbladet mener: Det foregår en global kamp mot sannheten

Leder: Sannheten er under angrep over hele verden. Også i Norge er det nå viktig å hegne om dem som kjemper for en faktabasert offentlig samtale.

Kronprins Mohammad bin Salman av Saudi-Arabia (til venstre) er en av de største kundene hos amerikanske våpenprodusenter, og en erkefiende av Iran. Derfor er president Donald Trump villig til å overse drap og andre grove brudd på menneskerettighetene. Trump har også erklært krig mot de frie og kritiske mediene, som han kaller «fiender av folket».
 • Leder
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Time Magazine har bestemt at deres årlige anerkjennelse av hvem som fortjener å kalles Årets Person, eller Person of the Year, skal deles mellom fire personer og institusjoner. Alle disse har hver på sin måte kjempet for det frie ord og betalt en høy pris for innsatsen.

Jamal Khashoggi, spaltist for Washington Post, ble myrdet på ordre fra Saudi-Arabias sterke mann, Mohammad bin Salman. Redaksjonen i avisa The Capital Gazette i Washington ble i juni utsatt for et væpnet angrep fra en radikal høyreekstremist. Sjefredaktør Maria Ressa er under angrep fra Filippinenes diktatoriske president Manuel Duterte, og journalistene Wa Lone og Kyaw Soe Oo kjemper for å få fram sannheten om Myanmars overgrep mot den muslimske Rohingya-minoriteten.

«Enemies of the people»

Disse personene og redaksjonene står eller har stått i frontlinjen i kampen for sannheten og det frie ordet, i en konflikt som nå utkjempes på alle kontinenter, og også i land som inntil nylig var å regne for åpne og liberale demokratier. 

Når USAs president Donald Trump ukentlig utpeker den frie, kritiske pressen til folkets fiende, gir det gjenklang hos autoritære og antidemokratiske krefter over hele verden, inkludert i Norge. Vi lever nå i en tid der sannheten er under angrep, der en faktabasert offentlig samtale trues av krefter som ønsker at beslutninger skal fattes på grunnlag av frykt, fordommer, ønsketenkning og uvitenhet snarere enn informert medborgerskap.

Alt står på spill

I mange land har det allerede i lang tid vært livsfarlig å fortelle sannheten. Diktaturer som Kina, Saudi-Arabia eller Iran fengsler og dreper dem som opponerer mot regimets grep om virkeligheten. Men også i land som på papiret skal være åpne og tolerante, kjemper ofte sannhetssøkerne en kamp der alt står på spill. I Mexico, for å nevne bare ett eksempel, er flere titalls journalister drept de siste årene for sine saker om narkokartellene og deres medhjelpere i politikken og politiet.

I den aller siste kronikken Jamal Kashoggi skrev for Washington Post, skrev han at det den arabiske verden trenger mer enn noensinne, er ytringsfrihet. Han er den første som har blitt kåret til Årets Person etter sin død. La oss håpe at hans grusomme skjebne kan føre til en nødvendig gjenreisning av respekten for sannheten.

Les også

 1. Republikanere reagerer på at Trump verner om Saudi-Arabia

 2. FN-utsendinger fikk høre om drap og voldtekt i Myanmar

 3. Filippinerens president ber politiet drepe «idioter» som motsetter seg arrest

 4. Republikanerne er blitt partiet for fake news og paranoide fantasier

Publisert:
 1. Leder
 2. Journalistikk
 3. Ytringsfrihet
 4. Demokrati

Mest lest akkurat nå

 1. Da den hostende babyen ble lagt inn, ble legene forbløffet. 2000–4000 små barn kan bli innlagt i Norge i vinter, tror FHI

 2. Det moren hørte gjennom døren avdekket et pedofilt nettverk gjennom 20 år

 3. Båt på grunn ved Sandøya i Stavanger

 4. Uten­landske nyhets­byråer om Norges gjen­åpnings­helg: – Volde­lige kamper og opp­tøyer

 5. Dobbelt­draps­dømt (20) døde i fengsel

 6. Hyllet Viking-innbytterne etter Molde-poeng: – Impon­erende