Hjelp Moria!

LEDER: Vi snakker ren nødhjelp nå, til Hellas og flyktningene fra Morialeiren. Andre diskusjoner får vente.

 • Stavanger Aftenblad
Publisert: Publisert:
Flyktningene flykter fra den brennende flyktningleiren Moria på øya Lesvos i Hellar.
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

«Det er skapt en eksplosiv situasjon som vil forårsake – med matematisk presisjon – død og skader, uavhengig av identitet, bakgrunn, opprinnelse og religion.» Slik blir det greske politiforbundet sitert i en artikkel om forholdene i Morialeiren på øya Lesvos i Hellas, publisert i Aftenbladet 24. februar i år.

Natt til onsdag brant leiren. Omlag 13 000 flyktninger er uten husly. Leiren var egentlig bygget for 3500. FN regner med at rundt 36 prosent av flyktningene er barn.

Kaoset i leiren oppstod da koronasmittede skulle hentes ut. Meldingen er ulike, noen hevder at opprørte flyktninger selv satte fyr på leiren, andre at det var like opprørte øyboere. Norge har sendt et medisinsk kriseteam, og jobber med å hente ut og ta imot 50 asylsøkere fra leiren. Det jobbes med å finne de mest sårbare, som barnefamilier og enslige mindreårige.

Den omstridte EU-Tyrkia-avtalen fra 2016 skulle gi Europa og EU et pusterom, så de kunne få på plass et bedre fungerende asylsystem, etter flyktningkrisen i 2015. Tyrkia skulle, mot pengehjelp fra EU, ta imot flyktningene som kom over Middelhavet. De som likevel klarte å ta seg videre over til Hellas, skulle registreres og få asylsøknadene sine behandlet der, sendes tilbake til Tyrkia, eller sendes videre hvis de hadde krav på asyl. De første 33 månedene etter at Tyrkia-avtalen trådte i kraft, kom 84 000 flyktninger til Hellas. De fleste av disse hadde krav på beskyttelse, bare 2000 ble sendt tilbake til Tyrkia. Men Hellas har ikke klart oppgaven med å behandle asylsøknader. I vinter anslo man at rundt 40 000 mennesker befant seg i overfylte leire på greske øyer, under forhold ingen kan mene mennesker skal leve under.

Den norske regjeringen har lenge sittet på gjerdet og ventet på at mange nok andre land skulle hente ut flyktninger først.

Så brant det. Det er et fortvilet bilde på et altfor passivt Europa, som ikke har klart å samarbeide for å få asylsystemet til å fungere, verken slik at de som trenger det mest, får beskyttelse, bygge opp et system i Hellas som fungerer etter en minstestandard av levelige forhold, eller sette landet i stand til å behandle asylsøknadene. Å sitte på gjerdet og vente på andre, har ikke fungert. Bildene fra et brennende Moria er et grotesk vitnesbyrd om det.

Nå må Hellas få nok hjelp, både ved å gi flyktningene husly og helsehjelp. Hjelpen må gis uten å skjele til om det kan føre til at flere flyktninger vil prøve å ta seg til Hellas. Det får vente. Nå snakker vi ren nødhjelp, internasjonal solidaritet, og helt, helt grunnleggende menneskerettigheter.

Les også

 1. Regjeringen henter barnefamilier fra Hellas etter storbrann

 2. Den utbrente sengen er alt han har igjen

 3. – Vi vet ikke hvor 9000 av flyktningene er

Publisert:
 1. Migrasjon
 2. Asylpolitikk
 3. Flyktninger

Mest lest akkurat nå

 1. Se alle bildene her

 2. Over en million tv-seere så huset deres i beste sendetid

 3. Da hun ble gravid med sin homofile venn, ringte Anniken Huitfeldt for å spørre om det alle lurte på

 4. Finn stanser annonser med passtimer til salgs

 5. Stadig flere russere blir skeptiske til krigen - unge er mest negative

 6. Rødt kort og drama – ble helten for Klepp