Vagt, men fornuftig

AFTENBLADET MENER: Regjeringen satte ingen dato for gjenåpning av landet. Dette er selvfølgelig skuffende, men tiden har vist at det er umulig å sette en sluttdato for en pandemi.

Statsminister Erna Solberg vil ikke sette en dato for gjenåpningen av Norge.
 • Stavanger Aftenblad
Publisert: Publisert:

Både i Danmark og England har regjeringene lagt fram sine planer for gjenåpning av landene. Der har de fastsatt datoer for når de ulike delene av samfunnet skal åpnes opp igjen.

Neste uke åpner frisører, møbelbutikker, hagesentre og noen klikk- og hent-butikker i England. Tirsdag startet Danmark sin første fase av gjenåpning. Da kunne danskene igjen gå til frisøren, til hudsalonger, få massasje, ta solarium og ta kjøretimer. Og de eldste elevene kan komme tilbake til skolene.

Les også

Pfizer søker om å få gi koronavaksinen til barn ned til tolv år etter lovende funn

Ingen dato

Onsdag la regjeringen fram Norges gjenåpningsplan. På forhånd var forventningene store til at vi endelig skulle få en sluttdato for pandemien.

Men regjeringen ville ikke sette noen datoer for gjenåpningen.

«Takten i gjenåpningen vår er basert på data, ikke dato. Vi vil gjennom denne planen prøve å skape forutsigbarhet, men det er mye vi ikke vet,» sa statsminister Erna Solberg (H) da hun la fram planen for Stortinget.

Folkehelseinstituttet (FHI) og Helsedirektoratet har sagt at R-tallet må holde seg under 1 over lengre tid, og at alle under 45 år er vaksinert. I tillegg må antallet innlagte på sykehusene være mye lavere.

Les også

Mer hjemmekontor og mindre reising – psykolog advarer

Fire trinn

Regjeringens gjenåpningsplan går gjennom fire trinn, der barn og unge prioriteres først og så næringsliv og arbeidsplasser. Det første konkrete trinnet kan komme i neste uke, når regjeringen skal vurdere om de strenge nasjonale tiltakene som ble innført før påske kan lettes på.

Målet er regelmessig testing i skoler med hurtigtester, spesielt i de kommunene der smittetrykket er høyt. Og det jobbes med et koronasertifikat.

Det er et vagt og skuffende budskap regjeringen kommer med. Det gir ikke mye håp om en slutt.

Les også

Nå kommer «Plan gjenåpning»: – Ikke senk skuldrene

Usikkert

Men samtidig er det sånn at hvis det er noe denne pandemien har vist oss, er det at å sette en sluttdato er umulig. Både helsetopper og regjeringen har tidligere kommet med uttalelser om dette, uten at det har ført oss nærmere en gjenåpning.

Vaksiner har blitt satt på vent og har blitt forsinket. Nye, muterte og mer smittsomme varianter av viruset har dukket opp, og smitten har blusset opp på stadig nye og uventede steder. Og vi vet ennå ikke akkurat hvor godt vaksinene virker mot smittespredning.

Vi ønsker alle at hverdagen skal bli normal igjen så snart som mulig. Men at regjeringen ikke datofester gjenåpningen er fornuftig, når risikoen for at åpningen ikke kan skje på akkurat den fastsatte datoen er så stor.

Les også

 1. Amnesty slakter den globale korona-håndteringen

Publisert:
 1. Koronaviruset
 2. Erna Solberg
 3. England
 4. Danmark
 5. Helsedirektoratet

Mest lest akkurat nå

 1. Norge åpner opp: Festen har startet i Fargegata

 2. I over 30 år har Egil Tveit jobbet nattevakt på Shell-en i Løkkeveien. Nå rives stasjonen – uten at det stopper Egil

 3. Denne stjernesmellen kan bli kostbar for Viking

 4. – Kjekkere etterpå enn underveis

 5. Slukket ulme­brann i hus på Bryne

 6. Inviterer til gjen­åpnings­feiring i Stavanger lørdag kveld