Vest er ikke alltid best

AFTENBLADET MENER: Så å si alle styremedlemmene i Equinor har bostedsadresse på Oslo vestkant eller i kommunene vest for Oslo. Hvorfor er det sånn?

Sørlending, men bosatt på Oslo vest: Equinors styreleder Jon Erik Reinhardsen.
 • Stavanger Aftenblad
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Aftenbladet har kartlagt bostedsadressene til styremedlemmene i Equinor og funnet ut at alle de de fem aksjonærvalgte representantene fra Norge bor med få kilometers avstand på Oslos vestkant eller i nabokommunen Bærum. Det samme gjelder en ansattrepresentant og to medlemmer av valgkomiteen.

Fra før vet vi at konsernet har en stor filial på Fornebu i Bærum og at alle konsernsjefene fram til nylig avgåtte Eldar Sætre har vært pendlere fra det samme området.

Her er det naturlig å supplere med at konsernet også har utenlandske styremedlemmer og at to av ansattrepresentantene kommer fra andre deler av landet, så et visst geografisk mangfold på noen.

Kartleggingen bør egentlig ikke komme som en overraskelse på noen. Det er en kjent sosiologisk øvelse å sette en passerspiss litt oppi Lysakerelven, som markerer grensen mellom Oslo (vest) og Bærum, og tegne en radius på ca. 10 kilometer. Da får vi også med litt av Nesodden og Asker innenfor sirkelen. Og inni den bor ikke bare alle norske aksjonærvalgte styremedlemmer i Equinor. Der bor også de fleste toppbyråkratene, konsernsjefene, de profilerte advokatene og svært mange av de som troner på toppen av de norske inntekts- og formuelistene i Norge.

Dette må selvsagt nyanseres. Mange av disse er selvfølgelig innflyttere, fordi de har fått stillinger som ligger i og rundt hovedstaden. Equinors styreleder, Jon Erik Reinhardsen, er for eksempel sørlending.

Vi snakker likevel om et temmelig homogent miljø, både når det gjelder alder, bakgrunn, utdannelse og inntekt. Å sette sammen et styre, en ledergruppe eller et annet kollegium skal først og fremst handle om kompetanse. Samtidig er både kjønnsbalanse, geografisk og kulturell bakgrunn og en variert faglig sammensetning viktig for at folk skal kunne bryne seg på hverandre og fatte de beste beslutningene.

De store flaggskipene i norsk næringsliv har, sammen med statsforvaltningen, et stort ansvar her. Desentraliseringen av enkelte av de statlige direktoratene har bidratt noe til en endring av denne kulturen, mens det tydeligvis skal mer til når det gjelder Equinor.

Det er ikke grunn til å tvile på at selskapet har et meget habilt styre. Dette handler heller ikke om en slags frykt for nedvurdering av Stavanger og Vestlandet som tyngdepunkt i oljeindustrien. Det handler like mye om samfunnsansvaret til de største og viktigste institusjonene i samfunnet. Da er det ikke sikkert at Oslo vest er best i enhver sammenheng.

Les også

 1. Nå har Anders Opedal (52) overtatt som øverste sjef for Equinor: – Dette er en stor dag

 2. Equinor vil bli klimanøytralt innen 2050

 3. Han sto i front for kutt og effektivisering i Equinor. I dag tar 52-åringen fra Sauda over som ny toppsjef

Publisert:
 1. Equinor
 2. Oslo
 3. Eldar Sætre
 4. Bærum
 5. Asker

Mest lest akkurat nå

 1. Forsker Gunnveig Grødeland: – Omikron kan være veien ut av pandemien

 2. Strammer inn tirsdag: – Det blir tiltak vi vil merke i hverdagen vår

 3. Viking klar for Europa: 30 millioner ligger i potten

 4. Frykter du ny korona­bølge? Nå kommer FHI med glad­nyhet

 5. 14.000 lys skaper hjemmelaget julestemning i Sandnes

 6. Stavanger og andre kommuner i hastemøte om korona med helseministeren