Slutt å krangle

LEDER: Det er på tide at Venstre og Frp enten slutter å krangle høylytt eller at de bestemmer seg for hvem av dem som skal ut av regjering.

Abid Raja ble valgt til femte visepresident i Stortinget tirsdag, til tross for protester fra Frp. Til venstre Frps parlamentariske leder Hans Andreas Limi
 • Leder
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Venstres Abid Raja ble tirsdag gjenvalgt som visepresident på Stortinget. Men 31 av stemmene var blanke. Frp har 27 representanter, som stemte mot. Det betyr at fire andre representanter også stemte mot venstrepolitikeren.

Det var Frps Per Willy Amundsen som tok initiativ til å stemme mot Raja, etter at han i forrige måned gikk til angrep på Frps retorikk og bruken av blant annet ordet snikislamifisering i valgkampen.

«Det handlet om at vi måtte trekke en linje i sanden. Nok er nok. Vi finner oss ikke i hva som helst. Det var et tydelig signal i så måte», sa Amundsen til VG.

Han mente Raja var uskikket til å fortsette fordi han gjennom «gjentatte angrep på Frp og vår partiledelse kaster lys over problemene med å samarbeide med et parti som Venstre i regjering».

Les også

Frp-forslag falt – Raja gjenvalgt som Stortingets visepresident

Les også

Kva er det å føra ein brun retorikk?

God debatt?

Raja kaller Frps motstemmer «politikerspillet», og mener at kronikkene han skrev om sin regjeringspartner har skapt en god debatt.

Men har det virkelig vært en god debatt? Eller har det vært enda en offentlig oppvask mellom to regjeringspartier som helt klart ikke klarer hverandres åsyn?

Stortinget ble konstituert tirsdag. Konstitueringen skjer vanligvis helt uten dramatikk. Men Frps opposisjon til Venstre dominerte igjen nyhetsbildet etter at Bård Hoksrud ba om en skriftlig votering av Raja.

Og det er ikke første gang representanter fra Venstre og Frp går til angrep på hverandre offentlig. Det er stygt, og det er unødvendig.

Det er graverende for en regjering å holde på på denne måten. Det gjelder ikke bare noen av Frp. Det gjelder også Venstre, som går hardt ut mot Frp, samtidig som de sikrer flertall for en regjering som inkluderer partiet.

Les også

Jo, dette er brunt i kantane, Frp

Les også

Grimstad trakk seg fra Venstres valgkomité på grunn av Raja

Kan ikke fortsette

Mediene bør selvsagt være bevisste på å belyse politiske saker, ikke bare politisk spill. Men dette er stadig så graverende at det ikke går an å la være å rapportere om.

Neste uke legges statsbudsjettet for 2020 fram. Da må Venstre og Frp slutte å kjefte på hverandre, sånn at diskusjonen om sakene er det som får plass i offentligheten.

Til syvende og sist bør de to partiene gå i seg selv og vurdere om det er mulig å fortsette samarbeidet, eller om en av dem må si at nok er nok og trekke seg ut.

Sånn som situasjonen er nå, kan det ikke fortsette.

Les også

 1. Abid Q. Raja står fast på Frp-kritikk – utelukker ikke å gå for ledervervet i Venstre

 2. Raja avviser at «brun propaganda» var Hitler-referanse

 3. Raja: De Frp-erne som er såret, har jeg beklaget overfor

Publisert:
 1. Leder
 2. Abid Raja
 3. Venstre (V)
 4. Fremskrittspartiet (Frp)
 5. Regjeringen

Mest lest akkurat nå

 1. – Ikke folkeavstemning i Forsand

 2. 46-åring omkom i klem­ulykke på Moi – navnet er frigitt

 3. Er det penger å spare på å senke tempe­raturen om natten? Ikke gjør denne varme­pumpe-tabben

 4. Test-kapasiteten kan trappes opp på få dager i Stavanger og Sandnes

 5. Rassikring i Suldal starter neste år

 6. Aslak tjener 450 millioner på salg av mølle