Et juridisk realityshow

LEDER: Utleveringen av Najumuddin Faraj Ahmad, kjent som mulla Krekar, til Italia er neppe noe brudd på prinsippene for en rettsstat. Men Krekar-saken illustrerer også hvorfor loven skal være lik for alle.

Advokat Brynjar Meling og hans klient, mulla Krekar. Aftenbladet mener at Meling fortjener honnør for jobben han gjør for sin klient.
  • Leder
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

I 1991, for nesten 30 år siden, kom en irakisk-kurdisk kvoteflyktning til Norge. Najumuddin Faraj Ahmad, grunnleggeren av den islamistiske gruppen Ansar al Islam, hadde rømt fra hjemlandet hvor han var – og er – ettersøkt for terrorvirksomhet.

Hans ektefelle og fire barn har alle fått norsk statsborgerskap, mens Krekar selv ikke har fått det. Siden 2006 har Krekar stått på FNs liste over personer med tilknytning til den islamistiske terrorgruppen Al Qaida.

I 2012 ble Krekar dømt til fem års fengsel for terror- og drapstrusler, og han ble igjen pågrepet i 2015 for trusler han satte fram i et intervju.

Prosessen mot Krekar har blitt noe i retning av et juridisk og politisk realityshow i Norge. Skiftende regjeringer har forsøkt å kvitte seg med problemet ved å få Krekar sendt ut av Norge, men ettersom han risikerer å bli dømt til døden dersom han sendes til Irak (flere andre medlemmer av Ansar al Islam er henrettet allerede), kan han etter gjeldende rett ikke utvises dit.

Da det ble kjent at Krekar var satt under tiltale av italienske myndigheter for deltakelse i terrorplanlegging, åpnet det seg en mulighet for å få ham overført dit. I juli i fjor ble Krekar dømt til 12 års fengsel i Italia. Det var denne prosessen som til slutt førte til at Krekar ble pågrepet og transportert ut av Norge den 26. mars.

Advokat Brynjar Meling, som har representert Krekar i en årrekke, har kritisert utleveringen av Krekar i sterke ordelag, og hevder at rettssaken og dommen i Italia bygger på et feilaktig grunnlag. Meling kan ha rett i det, det er umulig for oss å bedømme, men vi kan ikke se at utleveringen bryter med noen rettsprinsipper. Italia er et liberalt demokrati og Norge har fungerende avtaler med Italia om utlevering i straffesaker.

Brynjar Meling har fått mye – og fullstendig ufortjent – kritikk for sitt arbeid som Krekars forsvarer. Hets og sjikane har blitt dagligdags for ham. Denne oppførselen viser dessverre at det stadig er verdt å minne om at retten til å forsvare seg mot anklager er fullstendig sentralt i en rettsstat. Og at jo alvorligere anklagene er, desto viktigere er det at den anklagede får adgang til god juridisk bistand. Meling fortjener honnør, ikke kritikk, for den jobben han har gjort.

Den uverdige kakefeiringen til de tidligere justisministrene Sylvi Listhaug og Gøran Kallmyr fra Frp er en ytterligere påminnelse om at denne saken ikke har fått fram det beste i alle.

Brynjar Meling har fått mye – og fullstendig ufortjent – kritikk for sitt arbeid som Krekars forsvarer
Publisert: