Fra straff til hjelp

LEDER: Regjeringens varslede rusreform kommer ikke et øyeblikk for tidlig. Samfunnet bør erkjenne at bruk av ulovlige rusmidler er en sak for helsevesenet, ikke politiet.

 • Leder
Publisert: Publisert:
Forebygging og hjelp i stedet for straff. Det er Regjeringens nye politikk overfor brukere av ulovlige rusmidler. Det er en meget gledelig endring, mener Aftenbladet.
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Rusreformutvalget, som ble nedsatt av Regjeringen i 2018 og har vært ledet av førstestatsadvokat Runar Torgersen, har utredet en modell for hvordan ansvaret for samfunnets reaksjoner for bruk og befatning med narkotika til egen bruk flyttes fra justissektoren til helsetjenesten.

Forslaget, som nylig ble lagt fram for helseminister Bent Høie (H), innebærer opprettelse av en funksjon i kommunene som rådgivende enhet for narkotikasaker, forankret i helse- og omsorgstjenesteloven. Politiet skal gjennom en ny bestemmelse i politiloven kunne ilegge møteplikt til denne enheten for personer som tas for befatning med narkotika.

Dette er et stort framskritt. Helt siden innføringen av opiumsloven i Norge i 1913 har det vært ført en «krig» mot dem som bruker illegale stoffer. Politiet har brukt enorme ressurser på å etterforske og påtale saker som dreier seg om besittelse av narkotika til eget bruk. Tiden er kommet for å erkjenne at denne krigen er tapt. Det er på høy tid å tenke nytt.

Avkriminalisering av brukere er ikke det samme som legalisering

Det bør fortsatt være et mål for samfunnet at bruk av rusmidler begrenses. Mange rusmidler (og blant dem er alkohol blant de mest skadelige) kan føre til avhengighet og ødelagte liv. Særlig blant unge er det viktig å hindre rekruttering til skadelige miljøer. Vi er av den klare oppfatning at dette best oppnås gjennom holdningsskapende arbeid, inkludert informasjon om hvordan ulike rusmidler virker og hva slags risiko man tar hvis man bruker dem.

Mennesker har brukt rusmidler til alle tider, både i religiøse sammenhenger og som rekreasjon. Men tilgangen til rusmidler har også vært forsøkt kontrollert til alle tider. I dag er tilgangen på ulovlige rusmidler større enn noen gang, ikke minst fordi forbudet har skapt et illegalt marked med enorm lønnsomhet. Dette dilemmaet har ikke blitt gjenstand for tilstrekkelig debatt.

Aftenbladet mener at tiden ikke er moden for å diskutere legalisering av flere rusmidler. Men vi er sikre på at debatten vil fortsette, og det bør den. Avkriminalisering av brukere er ikke det samme som legalisering, selv om vi merker oss at forkjempere for dagens mislykkede politikk ønsker å framstille det slik.

Dem som får problemer på grunn av bruk av rusmidler, enten de er lovlige eller ulovlige, trenger hjelp, ikke straff. Det er svært gledelig at denne reformen nå kommer. Det er ikke et øyeblikk for tidlig.

Les også

 1. Utvalg vil avkriminalisere rusmisbruk

 2. – Ståle Økland tar feil – narkomane trenger hjelp, ikke straff

 3. Rusreformen: 70 prosent tror flere vil prøve narkotika dersom det ikke er straffbart

Publisert:
 1. Narkotika
 2. Rus
 3. Politiet
 4. Solberg-regjeringen

Mest lest akkurat nå

 1. Ny direkterute fra Sola

 2. Derfor er det sommergrønt i Rogaland i januar

 3. Kan få bølger opp mot åtte meter

 4. Trebarnsmoren stresset hver morgen. Så fant hun løsningen. Fem tips for en bedre morgen.

 5. – Tiltakene plager mer enn sykdommen

 6. Koronakrisen: Skiledelsen har kontaktet Northug