Diktaturenes glansbilder

AFTENBLADET MENER: Arrestasjonen av to NRK-journalister i Qatar er er en alvorlig, men ikke overraskende hendelse. Mediene bør ha en gjennomtenkt strategi for dekningen av idrettsarrangementer i land som ikke respekterer menneskerettighetene.

Arrangementskomiteen for fotball-VM i Qatar i 2022.
Publisert: Publisert:

En synlig lettet kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen kunne ta imot de to kollegene som i nærmere tre døgn hadde blitt holdt tilbake av myndighetene i Qatar. De var i landet som skal være vertskap for neste års VM i fotball med arbeidstillatelse fra myndighetene.

Men ifølge Qatar hadde de to brutt tillatelsen ved å filme på privat område. Selv sier de at de hadde innhentet muntlig tillatelse til opptakene. Men dette er mest av akademisk interesse. Det er uansett en helt uakseptabel reaksjon å kaste journalister på glattcelle og true dem med fengsling for å ha gjort jobben sin.

Journalistene Halvor Ekeland og Lokman Ghorbani landet trygt på Gardermoen torsdag morgen. Men tusenvis av gjestearbeidere har mistet livet under byggingen av VM-anleggene i gulfstaten, og mange mennesker sitter fengslet i Qatar på et grunnlag som ikke tilfredsstiller grunnleggende rettsprinsipper.

NRK skal sende kamper fra VM i Qatar, sammen med TV2. Hendelsen med Ekeland og Ghorbani bør sette i gang en debatt både internt i TV-selskapene og generelt blant mediene om hvordan idrettsarrangementer i undertrykkende regimer skal dekkes.

For det er selvsagt ikke bare i fotball at mesterskaper legges til land som ikke respekterer menneskerettighetene. VM-matchen i sjakk mellom Magnus Carlsen og Jan Nepomnjasjtsjij, som starter fredag, går av stabelen i De forente arabiske emirater. Den neste runden i Formel 1 førstkommende helg finner sted i Jeddah i Saudi-Arabia. Og neste år arrangerer Kina vinter-OL. Alt dette og mere til vil dekkes intensivt av mediene.

«Sportsvasking» er begrepet som gjerne brukes om taktikken der diktaturer kjøper seg internasjonal godvilje og vennligsinnet medieomtale ved å kjøpe seg inn som vertskap eller eiere i idrettsarrangementer og klubber.

Mediene som skal overføre idrettsarrangementer i slike land skal vokte seg vel for å bli mikrofonstativer for regimene eller for å kringkaste et glansbilde av landene.

Dersom betingelsene for å drive kritisk, uavhengig journalistikk er så begrensende som i Qatar, bør mediene heller la være å lage reportasjer som vertsnasjonen har godkjent, og i stedet konsentrere seg om å dekke selve idretten.

Og så må diskusjonene fortsette om når det er riktig å si nei til å delta og når det er riktig å være med. Der finnes det ingen fasit. For svært få land i verden er like frie som Norge. Virkeligheten består, enten vi liker det eller ikke, for en stor del av paradokser, gråsoner og tvilstilfeller.

Diktaturer kjøper seg internasjonal godvilje og vennligsinnet medieomtale ved å kjøpe seg inn som vertskap eller eiere i idrettsarrangementer og klubber
Publisert: