Klart for den lange valgkampen

AFTENBLADET MENER: Det blir lange kvelder på Stortinget i høst. Erna Solberg (H) leder en mindretallsregjering igjen.

Statsminister Erna Solberg får en stri tørn med å få gjennom statsbudsjettet i høst. Foto: Heiko Junge, NTB

 • Stavanger Aftenblad
Publisert: Publisert:

Fjorårets framleggelse av statsbudsjettet ble et unntak. For første og eneste gang var det en flertallskoalisjon som stod bak. Etter flere år med drama og dragninger, ikke minst mellom dagens regjeringspartnere, gikk det hele forholdsvis rolig for seg. Det gikk likevel bare en drøy måned fra budsjettet ble vedtatt til Frp gikk ut av regjeringen.

Finansminister Jan Tore Sanner (H) tviholder på løfter og forpliktelser i Granavold-plattformen når han forklarer og forsvarer budsjettet. Erklæringen ble inngått mellom partiene i den daværende flertallsregjeringen, men Frp har gjennomført langt frigjøringstokt de siste ni månedene.

Derfor er det ikke nok at regjeringen har opprettholdt den symbolsterke bevilgningen 1,8 millioner kroner til organisasjonen Human Rights Services, som blant annet driver det islamkritiske nettstedet rights.no. I budsjettsammenheng er dette et lite beløp, men hadde de fjernet det, ville de pådratt seg dager og netter med forhandlinger med Frp om dette.

Les også

Kalddusj for legeutdanning i Stavanger

Nå vil disse diskusjonene heller handle om kvoteflyktninger og «sponsingen av Sverige», som finanspolitisk talsperson Sylvi Listhaug velger å kalle det. Det hersker nemlig lite tvil om at regjeringen i første omgang vil prøve å få til et budsjettsamarbeid med Frp. Men både Listhaug og hennes partileder Siv Jensen står klar med en stor kravliste.

Det er fordi spillet rundt statsbudsjettet også er starten på det mange kaller «Den lange valgkampen». Vi har sett det allerede i forbindelse med de styrte budsjettlekkasjene, der lokalpolitikere i regjeringspartiene har fått lov til å fronte gladmelding etter gladmelding. Dette har vært regjeringspartienes måte å prøve å komme på offensiven i kommuner der de har tapt makta til de rødgrønne. I Rogaland har det nesten vært parodisk å se hvordan lokale opposisjonspolitikere fra H, V og KrF har prøvd å skygge for lokale ordførere ved å love milde, statlige gaver.

Les også

Regjeringen vil redde ONS med 21 millioner

Les også

Millioner fra regjeringen skal sikre Tour of Norway i Stavanger

Les også

Dette får Roga­land i statsbudsjettet

De rødgrønne sentralt har bestemt seg for at de skal bruke skatt og fordeling for alt det er verdt fra nå og fram mot valget. Sp kan nok finne sammen med Frp i prosjektet «Norge først», men mindre bistand og færre kvoteflyktninger er ikke noe de andre i opposisjonen vil gå i krigen for. Det gir fordel Erna Solberg i dette slaget, men kan gi store og andre utslag i neste slag, som finner sted på valgdagen 13. september neste år.

Les også

 1. Oljemuseet får 400.000 kroner ekstra – mister trolig to millioner

Publisert:
 1. Statsbudsjettet 2020
 2. Sylvi Listhaug
 3. Jan Tore Sanner
 4. Siv Jensen
 5. Erna Solberg

Mest lest akkurat nå

 1. Pappa Haaland reagerer etter sønnens exit mot City: – Merkelige avgjørelser

 2. – Som alenemor er dagene krevende nok i seg selv

 3. – Utviklingen i Rogaland er ufattelig trist

 4. Smitte på to sykehjem: 20 i karantene

 5. Her er Jone Laugalands dom over Rogalands første elferje

 6. Full forvirring om rødt nivå i videregående skole