Trusselen Russland

AFTENBLADET MENER: Russlands hacking-angrep viser at landet er en større trussel enn mange har inntrykk av. Det er viktig at norske myndigheter går hardt ut mot dette.

Statsminister Erna Solbergs regjering sa tirsdag tydelig fra til Russland og president Vladimir Putin om at vi ikke kan akseptere hacker-angrep på Stortinget, vår viktigste, demokratiske institusjon.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Utenriksdepartementet meldte tirsdag ettermiddag at de mener det er Russland som står bak hackerangrepet mot Stortinget i august.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) orienterte Stortinget om saken. E-poster, kontonumre, personnumre, bankinformasjon og andre personopplysninger fra ansatte og stortingspolitikere ble stjålet i et omfattende dataangrep.

Dette vakte sterke reaksjoner på Stortinget. Blant annet fra Michael Tetzschner (H), regjeringspartienes fraksjonsleder i utenriks- og forsvarskomiteen, som kalte Russland «en pøbelstat».

«Putins regime er i ferd med å legge etter seg en stripe av blodspor og gift som ikke er verdig en sivilisert stat», sa han til Aftenposten. Han fikk støtte fra sine kollegaer i utenrikskomiteen.

Som forventet, kaller russiske myndigheter anklagene for «bare tull». Til nyhetsbyrået Tass hevdet leder i utenrikskomiteen i Føderasjonsrådet, Konstantin Kosatsjev, at disse anklagene ble fremført uten bevis eller noen slags form for diskusjon på ekspertnivå.

Seniorforsker Julie Wilhelmsen ved Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi) sa til Dagens Næringsliv at denne typen hackingangrep er et billig våpen for Russland, som i utgangspunktet er underlegent militært. Og at de gjør det med henvisning til at dette er det USA og Vesten har gjort mot dem siden 1990-tallet.

Hun mener også at forholdet vårt til Russland har forverret seg drastisk de siste fem årene fordi Moskva mener vi har gjort oss til «en slags forlenget arm militært nært opp til Russlands grenser».

Nato-sjef Jens Stoltenberg uttalte nylig at alliansen har et vanskelig forhold til Russland, og sier nå at han er bekymret fordi dette angrepet «føyer seg inn i et mønster vi har sett i andre land». Russlands forhold til EU er også enda mer anstrengt nå, etter at EU-landene denne uken meldte at de vil gå inn for straffetiltak mot Russland på grunn av nervegiftangrepet mot opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj.

Det er første gang Norge går hardt ut mot russiske myndigheter på denne måten. Ifølge utenriksministeren er dette først og fremst fordi det rammer Stortinget, vår viktigste, demokratiske institusjon.

Det er svært alvorlig når Russland begår slike handlinger mot et demokratisk land som Norge, og det er viktig at norske myndigheter sier fra at vi ikke kan akseptere dette. Gjør vi det, er vi på feil spor.

Russland er nå en større trussel for oss her i landet enn det mange har inntrykk av.

Publisert: