Barns beste må bli mer enn teori
LEDER: Norge har signert FNs barnekonvensjon. Vi er dermed forpliktet til å se også til barns beste.
- Leder


Mandag skrev Aftenbladet at 637 asylbarn i norske mottak er flyttet fem ganger eller mer siden 2015. Noen har flyttet opp til ti ganger.
Årsaken til flyttingen er økonomi og logistikk, ifølge UDI. I oktober i 2015 søkte rekordmange asyl i Norge, nesten 8700. I november 2017 var tallet 139.
Barn i mottak sitter der mens de venter på å få asylsøknaden behandlet, mens familien deres har fått midlertidig tillatelse, men må skaffe dokumentasjon på riktig identitet, eller de er enslige asylbarn mellom 16 og 18 som får være her til de blir 18, fordi man ikke finner omsorgspersoner til dem i hjemlandet. De siste er oftest unge gutter fra Afghanistan.
Asylbarn ble flyttet opptil ti ganger fra mottak til mottak: – De behandler guttene som pakker
Stabilt strengt
Norge fører en svært streng innvandringspolitikk, og har gjort det i årevis. Politikken har et bredt og stabilt flertall bak seg i Stortinget, bestående stort sett av Høyre, Frp, Ap og Sp, samt litt mer motvillige KrF og Venstre.
I 2015/16 avslo vi 99 prosent av søknadene fra afghanske menn mellom 18 og 34 år. Snittet i EU lå på 47 prosent. På samme tid tvangssendte vi 37 asylbarn tilbake til Afghanistan. Nederland sendte færre enn ti. Belgia, Sveits, Danmark, Frankrike, Sverige og Tyskland sendte ingen.
I oktober 2016 vedtok vi også, som eneste land i Europa, å fjerne rimelighetskriteriet i asylsaker. I praksis hadde kriteriet betydd at internretur ikke var rimelig når det gjaldt barn - altså å sende dem tilbake til en annen region i hjemlandet enn de kom fra. Da det ble fjernet, ble hele 42 prosent av enslige mindreårige asylsøkere sittende på en midlertidig oppholdstillatelse.
Mottaksledere og helsepersonell har siden ropt høyt om konsekvensene det får. De forteller om traumatiserte, apatiske og redde ungdommer, om selvskading og selvmordstanker, og om egen frykt for å finne dem døde.
206 asylbarn forsvant fra mottak i 2017
Gjør det bedre
Det må selvsagt være mulig å planlegge nedleggingen av mottak på en måte som ivaretar barnas beste bedre enn UDI gjør nå. Og det er selvsagt mulig å få slutt på bruken av midlertidig opphold for de mellom 16 og 18. Enten får de opphold, eller de sendes ut.
Det vil verken velte velferdsstaten, gjøre det av med den strenge innvandringspolitikken, eller legge landet åpent for hele verden.
Det vil bare stoppe oss i å skade asylbarns helse med loven i hånd.