Ingenting å le av

LEDER: Uansett hvor man befinner seg på den politiske skalaen, er det svært liten grunn til å godte seg når rikingene sliter.

Tusenvis av verdifulle, norske arbeidsplasser er i akutt fare på grunn av krisen. Da er det litt merkelig å gjøre narr av rikinger som sliter, skriver Aftenbladet.
 • Stavanger Aftenblad
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Fredag satt en uvanlig alvorlig, dempet og lavmælt Petter Stordalen i NRK og fortalte om krisen i hotellkjeden han har bygget opp. I helgen ble det forhandlet i et desperat forsøk på å redde Norwegian, flyselskapet som ble etablert av Bjørn Kjos.

Aker Solutions, et selskap kontrollert av Kjell Inge Røkke, opplever svikt i forretningsgrunnlaget på grunn av den lave oljeprisen. Og eiendomsmilliardæren Olav Thon melder om et «annus horribilis» der leieinntektene stuper.

Disse fire forretningsmennene tilhører den norske økonomiske overklassen. Anslagene over deres rikdom varierer med aksjekursene, men samtlige kunne gitt bort 99 prosent av alt de eier og likevel vært svært mye mer velstående enn en gjennomsnittsnordmann.

Særlig Stordalen og Røkke har også utfordret det norske likhetsidealet med et prangende forbruk, og i Stordalens tilfelle en ekstravagant og glamorøs stil.

Kombinasjonen av korona, global økonomisk nedtur og lav oljepris har gjort mange norske rikinger mye fattigere, i alle fall på papiret. Og det har nok vært fristende for mange som er kritiske til den økonomiske overklassen å gjøre seg morsomme på deres bekostning.

Hvis du jobber som kokk eller renholder på et av Stordalens hoteller, eller som ingeniør i Aker Solutions, eller som pilot i Norwegian, er det hele ikke fullt så morsomt.

Dem som ler av at Stordalens hotellselskap risikerer konkurs, ler de også av hans mange tusen ansatte som risikerer å bli arbeidsløse? Det håper vi at de ikke gjør, men uansett utviser de en manglende forståelse av samspillet mellom kapital, eierskap og arbeid.

Dagens politiske og økonomiske system har mange svakheter. Særlig har det vist seg at kapitalismen i en global økonomi svikter på to sentrale punkter: Den skaper stor økonomisk ulikhet mellom dem som eier kapital og dem som selger arbeidskraften sin, og denne ulikheten øker. Og den bygger på et prinsipp om kontinuerlig vekst som gjør at naturressursene brukes opp og klimaet blir endret.

Men kapitalismens store fortrinn er at den utløser en enorm kreativitet, fordi de som har de beste ideene og kan selge dem til riktig pris, blir rike samtidig.

Det kan virke paradoksalt, men forståelsen av disse sammenhengene er bedre på ytterste venstre kant i politikken. For der bygger man på en materiell verdensanskuelse, ikke en følelsesmessig. Et godt samarbeid mellom kapital og arbeid er nødvendig for å løfte landet ut av krisen.

Les også

 1. Petter Stordalen om koronakrasjen: – Et stort svart hull

 2. Aker Solutions tror inntektene vil falle med 30 prosent i år

 3. Norwegian stiger kraftig etter at kriseplanen ble godkjent

Publisert:
 1. Leder
 2. Koronaviruset
 3. Norwegian
 4. Aker Solutions
 5. Olav Thon

Mest lest akkurat nå

 1. Skamslått Borgli vil gå nye runder om huset i Oalsgata

 2. Testet positivt? Dette gjør du

 3. Konen var skeptisk da de ringte fra «Mesternes mester»: – Hun hadde aldri sett meg grine før

 4. Stavanger-investorer sprøyter penger inn i e-sport-satsing

 5. Har du lagt merke til er at kampropet «ubuntu» er borte. Hva skjedde?

 6. Folk for­tjener bedre og sanne svar fra en olje- og energi­minister midt i en strøm­krise