Avskyelig ungdomsvold

LEDER: De som filmer vold og mobbing og deler filmene på nettet, bør skamme seg. Intern justis i ungdomsmiljøene er trolig mer effektivt enn noen holdningskampanje vil være.

  • Leder
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Nok en gang er det avdekket en sak der en ungdom er utsatt for grov vold, og der voldsbruken er filmet og delt på nettet. Slike saker er heldigvis sjeldnere enn man kan få inntrykk av, men de er til gjengjeld uhyre alvorlige.

Episoden på Vaulen, der en 15 år gammel gutt ble utsatt for grov vold og trolig ble reddet fra ytterlige angrep ved at vitner ringte politiet, er dessverre et typisk eksempel på hva som kan skje. Filmen som blir lagt ut, blir delt videre og sprer seg raskt. På den måten blir ydmykelsen for offeret forsterket.

Man kan selvsagt spørre seg om hvorfor gjerningspersonene virkelig er så dumme at de filmer seg selv mens de begår en forbrytelse, og deretter deler bevisene med hele verden. Men der er vi altså.

Fenomenet, som typisk oppstår i små miljøer der de mest aktive deltakerne ofte er kjent for andre atferdsproblemer, skal som sagt ikke overdrives. Akkurat som når det gjelder bruk av ulovlige rusmidler, er dette noe de aller, aller fleste barn og unge overhodet ikke driver med.

Akkurat som når det gjelder bruk av ulovlige rusmidler, er dette noe de aller, aller fleste barn og unge overhodet ikke driver med

Men mange deler videoene videre, og bidrar dermed til å hjelpe overgriperne med å spre materialet.

Trine Eilertsen, som i dag er sjefredaktør i Aftenposten, skrev for noen år tilbake en kronikk som ble lest og rost av enormt mange. I kronikken tok Eilertsen til orde for å følge et råd hennes klasse på barneskolen fikk av læreren sin. Hvis man ser at noen oppfører seg dårlig mot andre, skal man gripe inn. Si ifra. Høyt og tydelig. Særlig effektivt er det hvis «ledertyper» tar et ekstra ansvar for å gå foran.

Det er en skam å oppføre seg slik mot andre. De som gjør slikt, bør skamme seg. Og det bør de få beskjed om fra dem de prøver å imponere. En slik form for intern justis blant ungdom er utvilsomt mer effektiv enn noen «holdningskampanje» igangsatt av foresatte, politi eller skole.

I kjølvannet av slike saker er det også vanlig at det reises en debatt om straff. Ofte er de skyldige selv mindreårige, og de kan dermed ikke straffes. Eller de er så unge at straffen nødvendigvis blir relativt mild. Aftenbladet er generelt skeptisk til troen på at strengere straffer har tilstrekkelig avskrekkende effekt. Men vi er heller ikke blinde for at politiet og domstolene kan behøve verktøy for å få kontroll på enkelte gjengangere som utgjør en fare for andre.

Klarer ungdommen selv å sørge for at det blir tilstrekkelig flaut å dele slike filmer, vil vi ha kommet et langt stykke på vei. Noen ganger er det helt i orden å be folk om å skamme seg.

Les også

13-åring overfalt av jentegjeng på Byterminalen

Les også

14-åring slått og ydmyket: Nå har dom i saken falt

Publisert: