Gratis strøm – er det bra?

LEDER: Billig strøm er kjekt for private kunder, men i lengden vil dagens prisnivå gi både sløsing og investeringstørke.

Dam ved Nilsebuvatnet i Lysefjordheiene.
 • Leder
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

De siste ukene har elektrisk strøm vært særdeles billig her i landet. Årsaken til det er den milde vinteren, som resulterte i lavt strømforbruk. Og dermed til at de store vannmagasinene ikke ble tappet så mye som de pleier. Og på toppen av dette ble det en særdeles snørik vinter i høyfjellet. Flere elver som vanligvis er tørrlagt, flommer nå som de gjorde før vannkraftutbyggingene tok til. Magasinene er rett og slett fulle.

Lave strømregninger er jo hyggelig lesning for oss private forbrukere. Ingen ønsker vel å betale mer enn nødvendig? Men det er en bakside på denne medaljen også, dessverre.

En viktig lærdom fra den opphetede debatten om vindkraft er at det er umulig å produsere såkalt «grønn» energi helt uten skade på naturen. Over 80 prosent av den tilgjengelige vannkraften i Rogaland er allerede bygget ut. Konsekvensen av dette er at store og tidligere uberørte naturområder er satt under vann, at elver er tørre det meste av året, og at anleggsveier slynger seg langt inn i den tidligere villmarka.

Samtidig vet vi at verden vil måtte produsere mer fornybar energi, ikke bare på grunn av at vi må redusere utslippene av klimagasser, men fordi olje- og gassressursene til slutt er oppbrukt.

Det blir hevdet fra motstanderne av store vindparker at det kan hentes ut mye mer energi av eksisterende vannkraftanlegg, til og med uten store, nye inngrep i naturen. Dette skal bli mulig ved at anleggene får mer moderne utstyr som utnytter energien bedre.

Da er det naturlig å spørre seg: Hvis det virkelig er så enkelt, hvorfor har det ikke skjedd i større omfang for lenge siden? Kraftselskapene er jo de fremste til å ønske seg mer utbytte av anleggene. Hvis det hadde vært lønnsomt å investere i mer moderne anlegg, hadde de jo gjort det?

Svaret er naturligvis at det ikke er så enkelt likevel. Blant annet fordi vannkraftselskapene så langt har ført en forgjeves kamp for å få økonomiske belønningsordninger og endrede skatteregler på plass. Det koster mer enn det smaker for kraftselskapene å investere tungt i nytt utstyr. Mange nye småkraftprosjekter er også lagt på is på grunn av at prisene er for lave til å forsvare investeringen.

Og her har også prisen på strøm en rolle å spille. Så lenge strømprisene er så lave, vil kraftselskapene også tjene mindre penger. For den kraftkrevende industrien er prisnivået derimot en velsignelse.

En viktig lærdom fra den opphetede debatten om vindkraft er at det er umulig å produsere såkalt «grønn» energi helt uten skade på naturen
Historisk lav strømpris: I natt fikk nordmenn betalt for strøm
Publisert:
 1. Vindkraft
 2. Natur
 3. Fornybar energi
 4. Strøm
 5. Vannkraft

Mest lest akkurat nå

 1. John Arne Riise blir trener for kvinnelag i Rogaland

 2. Jakob passerte Gjert og troner øverst i familien

 3. Berisha lønnskongen: Dette tjente Viking-spillerne i fjor

 4. Nakstad: Ikke mangel på hurtigtester

 5. Sola-ordføreren mer enn doblet formuen sin

 6. Smedvig-topp tjente mest i Stavanger