Framgang for folkehøgskoler

LEDER: Ting tyder på at unge kan komme til å velge annerledes og mer variert når det kommer til utdanning. Det er positivt.

Teaterforestilling på Solborg folkehøgskole i Stavanger i fjor. Det er i dag 700 ulike linjer fordelt på 83 folkehøgskoler.
 • Stavanger Aftenblad
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Frafallet i videregående skole ser ut til å stoppe opp, og flere velger nå å fullføre. Blant de ungdommene som startet et videregående løp i 2013, har i overkant av 78 prosent fullført.

Den nye hverdagen etter at koronapandemien rammet, har skapt grunnlag for nytenking. Den tidligere utdanningsministeren, nåværende arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen, ble intervjuet av VG da det ble kjent at han ønsker å forlate politikken. Der tok han til orde for å kunne kombinere dagpenger med utdanning. Og at en elev som har droppet ut av videregående ikke nødvendigvis skal på NAV etter fylte 19 år, men heller tilbake til skolebenken.

Det er løsninger som krever et mer fleksibelt rammeverk enn dagens, akkurat slik det har vært nødvendig å gjøre i forbindelse med voksende arbeidsløshet som følge av stengingen av landet da pandemien rammet.

Det er oppmuntrende å konstatere at for eksempel ambulansefag ved Sauda Videregående er et av de aller mest populære valgene dette året. Yrkesfag for øvrig holder stand, og det er viktig nå at regjeringen følger opp Røe Isaksens gode ønsker om å utvide tilbudet av fagbrev.

Les også

Disse videregående skolene er mest populære i år

Les også

Færre slutter på videregående, men korona-skoleåret gjør rektor bekymret

Inn i dette bildet ser vi også en økende interesse blant unge for å ta et år på folkehøgskole. Skoleslaget har de siste årene vært oppfinnsomme, og det finnes i dag ikke mindre enn 700 ulike linjer fordelt på 83 folkehøgskoler. Der unge tidligere valgte et halvår eller mer til å reise rundt for å se verden, setter nå pandemien en stopper for slike valg. Da er folkehøgskole et godt alternativ. Det gir fellesskap, vennskap, sosial trening og ikke minst et år til å tenke over neste skritt på utdanningsveien.

Les også

Søkerrekord på folkehøyskolene

Kanskje Røe Isaksen burde slå et slag også for folkehøgskolene? Han må gjerne ta initiativ til å se på hvordan tilbudet de representerer, kan brukes inn i en virkelighet der fleksibilitet, utdanning, kompetanse og variasjon kan koples enda sterkere til at flere unge finner seg til rette. Det kan sørge for en utdanning og et yrkesvalg som kan motvirke Røe Isaksens største bekymring: at stadig flere faller utenfor arbeidslivet.

Les også

 1. Han sa fra seg lønn for å få budsjettet i havn. På fritiden tester Sokndal-ordføreren fjellsko for sin indiske far

 2. Desse yrka er hardast ramma av høg arbeidsløyse

 3. Oversikt over nye fag du kan velge

Publisert:
 1. Utdanning
 2. Torbjørn Røe Isaksen
 3. Folkehøgskoler
 4. Yrkesfag
 5. Arbeidsliv

Mest lest akkurat nå

 1. Stor aktør legger ned butikken på Norwegian Outlet på Ålgård

 2. – Så har nok en stemme fra barn­dommen stilnet

 3. Kultursjef: – Smitte­tiltakene gir ikke mening

 4. Etterlyser eiere av tyvegods i Sandnes

 5. Mener han blir holdt i klubben mot sin vilje

 6. Dødsulykken på Stor­haug: Under­søkelser av mobil­telefon svekker mis­tanken mot bil­isten