Et land i limbo

LEDER: Deadline for Brexit er neste uke. Nå kan det bli en utsettelse og nyvalg i Storbritannia. Velkommen til landet i limbo.

Statsminister Boris Johnson i Storbritannia fikk gjennom Brexit-avtalen sin, men ikke tidsplanen.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

«Forvirret over hva som nettopp har skjedd? Eller over hva som kommer til å skje nå? Send oss dine spørsmål om de siste utviklingene i Bexit», skriver BBC på sine nettsider.

For Storbritannias skilsmisse fra EU har forlengst blitt en farse, og en høyst forvirrende en for de fleste.

Tirsdag stemte parlamentsmedlemmene i London for Boris Johnsons Brexit-avtale, men bare noen minutter senere stemte de mot statsministerens tidsplan.

Så fulgte en uttalelse fra statsministerens kontor om at dersom det blir gitt en utsettelse, vil Johnson utlyse nyvalg.

Les også

Parlamentet avviser Johnsons tidsplan for brexit

Les også

Johnson venter på svar på utsettelsessøknaden

Valg?

Hvis et nyvalg blir utlyst denne uken, vil det tidligste tidspunktet for et valg bli 28. november. Loven i Storbritannia krever at det tar 25 dager fra et valg lyses ut til valget finner sted.

Det var meningen at parlamentet skulle diskutere Brexit-lovgivningen denne uken, men nå vil ikke det skje.

Labour-topper har sagt at så lenge det blir gitt en utsettelse på Brexit, kan de være med på et nyvalg. Men de avviser samtidig en ny folkeavstemning, som mange ønsker seg.

Boris Johnson holder fast på at Storbritannia skal ut av EU neste uke, på Halloween. Men det er nå opp til EU å bestemme.

Etter avstemningen på tirsdag sa EU-president Donald Tusk at han ville anbefale EU-lederne å støtte en utsettelse ut over 31. oktober. Han sa ingenting om hvor lang denne utsettelsen ville bli, eller om landene i det hele tatt er enige om en utsettelse.

Sannsynligheten for at de får en utsettelse er stor. Men det er likevel en fare for at Storbritannia krasjlander ut av EU neste uke.

Les også

Brexit – dette kan skje nå

Les også

Opposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden

Yes, Minister

I 1980-tallets satireprogram på BBC, Yes, Minister, sa den fiktive politiske rådgiveren Sir Humphrey Appleby følgende om Storbritannias forhold til EU:

«Utenriksdepartementet er for EU fordi det i virkeligheten er mot EU. Embedsverket var samlet i sine ønsker om å sørge for at det felles markedet ikke skulle fungere. Det er derfor vi gikk inn i EU. Storbritannia har hatt det samme målet for utenrikspolitikken i minst 500 år: Å sørge for et splittet Europa.»

Satiren kom veldig tett opp mot virkeligheten. Men i stedet for å splitte Europa, har dagens britiske politikere klart å knytte EU tettere sammen. Og de har satt sitt eget land helt på utsiden. Storbritannia er for tiden et land i limbo.

Publisert: