Gjør skoleveien tryggere!

LEDER: Bilfrie «hjertesoner» skal få færre foreldre til å kjøre barna sine til skolen. Det er en fin tanke.

Over en tredjedel av norske skoleelever blir kjørt til skolen av foreldrene sine, i følge NRK. Det gjør ikke skoleveien tryggere for resten.
 • Leder
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

-Det er litt i det å bli herda, og, sa Gunn-Rita Dahle Flesjå til NRK tirsdag morgen. Syklisten fronter Trygg Trafikks kampanje «Hjertesone». Målet er å få foreldre til å slutte å kjøre barna til skolen, der skoleveien ikke er for lang eller for farlig til at barna kan gå eller sykle.

Hensikten er både å få flere til å sykle og gå, og å skape en tryggere skolevei. For vi snakker ofte om en spiral her - når mange blir kjørt til skolen, blir området rundt skolen mer trafikkfarlig. Og siden det blir mer trafikkfarlig, kjører enda flere. Over en tredjedel av norske skoleelever blir kjørt til skolen av foreldrene sine.

I juni vedtok politikerne i Stavanger enstemmig at alle skoler i kommunen skal ha hjertesoner på plass i løpet av valgperioden - altså innen 2023. Hjertesonen skal markeres med skilt, og den skal være bilfri. I stedet skal en droppsone markeres, i trygg avstand fra skolen.

I vedtaket ligger det også at skolene skal dra i gang holdningskampanjer for å få dette til. For skiltene med «hjertesone» og «droppsone» er en oppfordring, de er ikke trafikkskilt, og du kan ikke bøtelegges for ikke å overholde dem.

Sannsynligvis er det noe foreldre flest er ganske enige i. Kanskje trengs ikke mer enn en organisert oppfordring og bevisstgjøring for å få spiralen til å gå andre veien - når færre kjører, blir veien tryggere, og gjør det lettere for enda flere å la barna gå eller sykle.

Fortsatt er det sånn at de fleste barn ikke er klare til å sykle på veien før i femte klasse, og fortsatt skal det selvsagt være sånn at foreldre kan kjøre barn med særlige behov. Politikerne har i tillegg også vedtatt at kommunen skal sørge for skikkelig trygge og gode gang- og sykkelruter for elevene. Foreldre og skoler som vet at skoleveien ikke er trygg, og at det ikke skyldes foreldrekjøring, bør gripe muligheten og be kommunen utbedre forholdene.

Så handler det ikke bare om trygge veier og fysisk aktivitet. Veien fram og tilbake til skolen er også en vei å vokse på. Det er en måte å øve seg opp i å bli selvstendig sammen med jevnaldrende, både de man liker og ikke liker, uten at voksne hele tiden er tilstede og styrer.

Det er å håpe at hjertesonene ikke bare vil puffe oss foreldre til å legge inn nødvendig ekstra tid om morgenen, selv når det om en stund begynner å bli mørkt og tungt, men også til å legge inn nok tid tid til å lære barna å bli trygge på skoleveien sin før den tid. Kanskje er det snakk om ørlite foreldreherding også.

Publisert:
 1. Skolevei
 2. Barn
 3. Stavanger
 4. Gunn-Rita Dahle Flesjå

Mest lest akkurat nå

 1. Anbefaler munnbind på buss og tog

 2. Såpeglatte veier i distriktet

 3. Dansk politi holder fortsatt på nordmannens bil

 4. Sykepleiere på akutten på SUS: – Pasienter må vente i mange timer på hjelp

 5. Isoler huset ditt - få støtte fra staten

 6. 128 nye smittetilfeller på Nord-Jæren siste døgnet