For dårlig av politiet

LEDER: Det er politiets oppgave å sørge for sikkerheten til både justisministeren og andre. Når de ikke klarer det, er det demokratiet som får lide.

Politiet holder oppsyn med boligen til justisminister Tor Mikkel Wara etter at en bil som tilhører familien skal ha blitt påtent natt til søndag. Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

 • Leder
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Natt til søndag var det noen som prøvde å tenne på bilen til justisminister Tor Mikkel Wara (Frp). Det er femte gang han og familien har blitt utsatt for truende hendelser.

Første gang var i desember i fjor, da justisministerens hus ble tagget med ordet rasist. Etter det har det vært branntilløp i et søppelspann, brennbar væske ble funnet under Waras bil og et mistenkelig brev ble funnet i familiens postkasse.

Fortsatt er det ingen konkret mistanke mot noen, sa kommunikasjonsdirektør i PST, Trond Hugubakken til NRK. Saken etterforskes med bistand fra Oslo politidistrikt.

Les også

Hverken PST eller politiet vil svare på om vaktholdet rundt justisministeren har vært godt nok.

Les også

PST etterforsker brann i justisministerens bil

Ytringsfrihet

I Norge har vi en tradisjon med et åpent samfunn, der alle skal kunne føle seg trygge. Enten det er mannen i gata eller personer med makt og innflytelse. Ytringsfriheten står høyt.

Når noen gjennom trusler og sjikane nå prøver å få stemmer de ikke er enige med til å tie, har vi beveget oss inn i et område der vi ikke vil være. Dette er noe vi ikke forbinder med Norge, men med diktaturer og regimer som straffer sine meningsmotstandere.

Og det er politiets oppgave å sørge for at vi ikke tillater at dette kommer snikende, og at folk ikke blir redde for å ytre seg og ta på seg politiske verv.

Denne formen for forsøk på å kneble politikere har vi også sett andre eksempler på de siste årene. Som truslene mot MDG-politiker Lan Marie Berg fra blant andre tilhengere av gruppen Ja til bilen i Oslo. Disse truslene førte til at hun trenger politibeskyttelse. Og truslene fra enkelte bompengemotstandere på Nord-Jæren om å oppsøke politikerne og deres familier hjemme.

Les også

PST etterforsker alvorlige trusler mot justisministeren

Les også

PST advarer mot økt etterretningstrykk fra fremmede stater

Politiet

Statsminister Erna Solberg og en rekke andre partiledere har gått ut og erklært sin støtte til Wara og familien hans siden søndagens hendelse. Alle mener at andrepene på justisministerens bolig og bil er en trussel mot demokratiet.

Men det hjelper lite at andre politikere fordømmer truslene og angrepene, når politiet tilsynelatende ikke har gjort jobben sin godt nok. Etter fem hendelser over tre måneder og et hus dekket med overvåkningskameraer, er det nesten uforståelig at politiet ikke har klart å komme lenger i å identifisere gjerningspersonene. De må forstå at dette er noe som truer demokratiet.

Når ikke justisministeren og familien hans kan være trygge i sitt eget hjem, hvordan skal vi få andre mennesker med familie til å ta på seg politiske verv? Her er det politiet som må gjøre jobben sin.

Les også

 1. Mektige ytringar

 2. Faktisk.no: Hva er egentlig objektsikring? Og hvorfor får regjeringen så sterk kritikk?

 3. Wara tillater bevæpnet politi i Oslo for å begrense terrorangrep

Publisert:
 1. Regjeringen
 2. Politikk
 3. Samfunnssikkerhet
 4. Leder
 5. Etterforskning

Mest lest akkurat nå

 1. Dette er reglene som gjelder på Nord-Jæren fra i dag

 2. 36 nye smittetilfeller på Nord-Jæren siste døgn

 3. Nå rives huset: – Ville ikke bodd under buss­vei­broen

 4. Negativ test for alle ved Kvernaland omsorgssenter

 5. Hvorfor snakkes det ikke mer om maten som ødelegger tarmen, undrer leser. Dette svarer eksperten.

 6. Forvirring rundt nye tiltak: – Kan virke motstridende, men dette er en skjerping