Gratis buss til studenter: Bakstreversk og egoistisk

LEDER: Vedtaket om å gi utenbys studenter i Stavanger gratis buss, er et unødvendig og billig triks.

Eirik Faret Sakariassen og SV var de eneste som gikk mot Stavangers satsing på gartis buss til studenter.
  • Leder
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Et nesten samstemmig bystyre vedtok likevel at alle studenter som melder flytting til kommunen, skal bli en del av denne ordningen. Det er nesten vanskelig å vite hvor vi skal begynne for å vise hvor problematisk, bakstreversk og egoistisk dette vedtaket er. Det kommer bare til å ende med at Stavanger møter seg selv i døren med et smell.

Riktignok er ikke Stavanger alene om å legge ut på slike billige fisketurer etter studenter. De har kastet seg på en bølge de mener er nødvendig for ikke å bli akterutseilt. Hvorfor ikke heller skape en bølge av fornuft?

Bergens Tidende: Vil gi gratis Skysskort til studenter som melder flytting til Bergen

Det prisverdige med saken er at Stavanger er opptatt av å tilrettelegge forholdene for studentene på aller beste måte. Det er ikke grunn til å tvile på det. Saken burde derfor ikke handle om hvordan få studenter til å melde flytting til Stavanger, men hvordan det er mulig å få flere utenbys studenter til Stavanger. Og den burde handle om hvordan byen kan gjøre mer for å skape et livlig og trivelig studentmiljø, til beste for alle borgere.

Derfor er det også underlig at tilbudet bare skal gis til utenbys studenter, men ikke til de som allerede bor i byen og som utgjør den klart største delen av studentmiljøet.

Dessverre bærer denne saken preg av noe annet: hvordan få flere statlige kroner til Stavanger og hvordan unngå å betale utgifter, for eksempel til legevakt og sosiale tjenester, for folk som ikke er bosatt her. Så lokkes det med gratis buss og stemmerett i Stavanger.

Staten betaler et innbyggertilskudd på over 23 000 kroner for hver innbygger en kommune har. Å dekke bussbilletten blir derfor som en dråpe i havet for Stavanger i denne sammenhengen. I tillegg bidrar de til å utarme andre kommuner. Det vil dessuten virke særdeles urimelig for nabokommunene Sola, Sandnes og Randaberg.

Stavanger har i alle år eksportert studenter til byer som Bergen og Oslo, samtidig som de har vært registrert bosatt i Stavanger. I det lange løp har dette tjent alle parter, blant annet fordi disse studentene har hatt mulighet til å komme hjem og drive politikk. Stavanger har i flere perioder hatt glede og nytte av at oslo- og bergensstudenter med bosted i Stavanger har møtt i bystyret. Dette har gitt mangfold og impulser utenfra i mist like stor grad som nyinnflyttede studenter vi gi.

SV stemte som eneste parti mot ordningen da den var oppe til avstemning i bystyret. Vi tror de har rett i at dette er noe Stavanger vil tape på i det lange løp.

Les også

Leder: Studenter må også betale for parkeringsplass

Publisert: