Herlige Hillevåg

Det er riktig å måle levekår, men slike undersøkelser har sine klare begrensninger.

For mange foreldre er det vel så viktig med barnehage, gode lekekamerater for ungene og en bolig de har råd til som at bydelen de bor i, scorer høyt på levekårsundersøkelsen. Forskjellene i samfunnet forsvinner ikke i denne valgperioden heller, minner Aftenbladet om i dagens leder.
 • Leder
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

De som interesserer seg for lokalhistorie, vil sikkert for lengst ha lagt merke til at det er et gammelt mønster som avtegner seg annet hvert år, når levekårsundersøkelsen for Stavanger legges fram. Mange av de sonene som kommer dårligst ut i undersøkelsen, er de samme som slet med mye mer alvorlige problemer for 25, 50 og 100 år siden, den gang Stavanger ikke var en rik by i verdens rikeste land, men derimot en fattig by i et fattig land.

Fattigdom

Du skal ikke lenger tilbake i tid enn 50-60 år for å finne strøk i Stavanger som var preget av direkte fattigdom. Noen av innbyggerne i denne byen hadde jordgolv i husene. Andre bodde i trengsel i småhus som ikke hadde innlagt vann. Mange slet med rusproblemer, det var mye vold. Mange barn vokste opp i forferdelige forhold. Noen av disse barna har vært med på en av de raskeste klassereisene i verdenshistorien, fra fattigdom til rikdom på en generasjon.

LES OGSÅ:

Kvaleberg på levekårsbunnen

Denne historiske bevisstheten er grei å ha i bakhodet når soner som Kvaleberg, Bergeland, Sentrum og Emmaus dukker opp i bunnen av lista, og de bemidlede sonene Stokka, Vaulen, Hinna og Madla like sikkert troner i toppen. Sannheten i dag er nemlig at det store flertallet, i samtlige soner, ikke har noen levekårsproblemer. Men i noen soner er mindretallet som sliter med problemer større enn andre.

Herlige Hillevåg

Det er lett å skjønne at folk på Storhaug, i Hillevåg eller på Hundvåg ikke kjenner seg igjen i undersøkelsen, når den framstilles som om området de stortrives i er i et slags katastrofeområde. Det er jo langt fra sannheten. Og Stavanger kommune sier dette selv, at for mange kan de områdene som scorer dårligst i undersøkelsen, være de beste å bo i.

En sak er at for en aleneforelder (som i seg selv er en indikator som trekker ned) er det ikke enkelt å ha råd til et sted å bo i Stavanger. Disse foreldrene vil helt naturlig søke seg til de sonene hvor boligprisene er lavest. Men dette fører samtidig til at ungene da bor i et område hvor de har mange lekekamerater. Det går alltid an å se saken fra to sider.

Det er ingen grunn til å vente at forskjellene mellom sonene i Stavanger vil forsvinne over tid. Tvert imot, den grunnleggende tendensen er at de som har mest materiell velstand vil få enda mer, mens de som ikke har det, vil få mindre eller i beste fall blir stående på stedet hvil.

Publisert:
 1. Kommunalstyret for levekår, Stavanger
 2. Fattigdom
 3. Rikdom
 4. Stavanger kommune

Mest lest akkurat nå

 1. Åpner i morgen: Slik blir den nye brannstasjonen ved Motorveien

 2. Full klinsj igjen: Går hardt ut mot Viking-speakeren

 3. Kilder til Aftenbladet: – Ingen nedstengning av samfunnet

 4. Snart øker takstene i bomringen

 5. Har kontroll på brannen, vil fort­sette etter­slukking i flere timer

 6. Wiig gartneri sier opp 15, stenger all vinterproduksjon av tomat og agurk