Stavanger må åpne seg

LEDER: 1. april ble det hittil siste kommunestyremøtet i Stavanger avholdt. Møtet var skriftlig og eneste sak var å gi en krisehåndteringsfullmakt til ordfører og kommunedirektør. Det første er et større problem enn det siste.

Jan Erik Søndeland (V) fronter opposisjonens krev om å åpne opp de politiske prosessene i Stavanger.
 • Stavanger Aftenblad
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

At det måtte gis en fullmakt, var opplagt. Smittesituasjonen både i byen og i landet var dramatisk og uavklart. Opposisjonen går nå til angrep på varigheten av fullmaktene som er gitt på grunn av smittesituasjonen. Det er forståelig, men hovedproblemet er omfanget av bruken av fullmaktene, som går ut 31. august.

Les også

Videre suspensjon av kommunedelsutvalgene bør ikke vedtas

Les også

Fjernmøte for kommunestyret onsdag

Nå legger ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) opp til at kommunestyret skal møtes 15. juni. Da har det gått to og en halv måned uten at byen øverste organ har hatt møte. Kommunedelsutvalgene, som etter etableringen av storkommunen skulle få større betydning, er blant de organene som har vært satt ut av spill enda lenger.

Les også

Bydelene i Stavanger vil lette på korona-regler

Når vi i tillegg vet at de utvalgene som har vært i sving, stort sett har avviklet dette som digitale møter, sier det seg selv at innbyggernes ikke får det daglige tilsyn med de politiske prosessene som de skal ha. Innsyn, åpenhet og imøtekommenhet er helt sentrale deler av lokalpolitikken.

Etter litt småkrangling tok Stavanger de helt riktige grepene, da fullmaktene ble vedtatt. Det er det få som er uenige i. Selv da «halve byen» satt hjemme og gatene var tomme, trengte kommunen styring og handlekraft. Vedtakene som ble fattet, skjedde i kontrollerte former og alle parter var enige om at de skulle være tidsbegrensede.

At fullmaktene går til 31. august, er heller ikke problemet. En ny smittebølge kan komme. da er det en fordel at det allerede ligger en fullmakt der. Samtidig er ikke en fullmakt et dokument noen er forpliktet til å bruke. Det er her opposisjonen har et godt poeng når de nå vil oppheve fullmaktene allerede før sommerferien.

Ordføreren understreker at fullmaktene ikke er brukt unødvendig, men når sentrale organer regelrett suspenderes i månedsvis, er det grunn til spørre om det er gjort nok for å holde åpent. Bystyret i Sandnes har for eksempel klart å gjennomføre møter i den perioden Stavanger har holdt stengt. Riktignok har også disse vært digitale, men det viser at mulighetene er der.

En rekke representanter i kommunedelsutvalgene skrev allerede i april et brev til ordføreren og gruppelederne der de bad om at suspensjonen av utvalgene ble opphevet. De minnet om sin nye, utvidede funksjon og uttrykte frykt for at engasjementet ville tørke inn, dersom de ikke får fungere. Også det er et faresignal som må tas på dypeste alvor.

Les også

 1. Kommentar: Mer makt til ordføreren

Publisert:
 1. Kari Nessa Nordtun
 2. Stavanger
 3. Lokalpolitikk
 4. Sandnes

Mest lest akkurat nå

 1. Navnet på omkommet MC-fører i Sandnes frigitt

 2. Denne leverandøren har de minst fornøyde kundene

 3. Rennfast: – Løftebrudd om bergingsbil

 4. Maria fikk nesten ikke puste da hun trente. Hun fikk diagnosen mange har, men få kjenner til.

 5. Toppscorer i fyr og flamme - herjet i storseier

 6. Alle i Sandnes fikk uvanlig papiravis mandag