VM-landets bakside

LEDER: Selv om vi heier fram våre friidrettsutøvere i Doha, må vi ikke glemme at Qatar er et land med store brudd på menneskerettighetene.

Mye energi skal brukes over den neste uken til å kjøle ned Khalifa internasjonale stadion til VM i friidrett i Doha, Qatar.
 • Leder
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Den kommende uken skal friidrettsutøvere fra hele verden kjempe om medaljer i VM i Qatars hovedstad Doha. De fleste øvelsene skal finne sted på Khalifa internasjonale stadion.

Det internasjonale friidrettsforbundet skryter av at selv om det er 40 grader ute, kan stadionen kjøles ned til 21 grader, noe som vil gi perfekte forhold for utøverne.

Alle vet at å kjøle ned en hel stadion fra 40 til 21 grader i en uke vil kreve store mengder energi, noe som igjen vil føre til økte klimagassutslipp. Qatar er allerede det landet med de høyeste CO₂-utslippene per capita i verden.

Les også

Qatar er en lilleputtnasjon i idretten. Likevel arrangerer landet store mesterskap. Her er grunnene.

Les også

Sykler for totalitære regimer

Menneskerettigheter

Bare det å holde et friidretts-VM i en ørken, der det kan stilles spørsmål både ved klimagassutslipp og forsvarligheten ved at maratondeltakerne skal løpe i både høye temperaturer og svært høy luftfuktighet, er kritikkverdig.

Men vi skal også huske på at Qatar er et land med store menneskerettighetsbrudd, noe som har vært godt belyst i forbindelse med byggingen av fotballstadioner til VM i 2022.

LES OGSÅ: Fotball-VM, Fifa og skampletten Qatar

Ifølge menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch, jobber fremdeles arbeiderne som bygger disse stadionene under umenneskelige forhold. Det har tidligere blitt kalt slavearbeid.

Dette gjelder også for Khalifa internasjonale stadion.

Til tross for at landets myndigheter har innført noen reformer i løpet av det siste året, har de ikke kvittet seg med det såkalte kafala-systemet. Under dette systemet, blir fremmedarbeidere fratatt passene sine og de blir fanget i et arbeidsliv uten rett til rimelig lønn, sikkerhet på arbeidsplassen eller juridiske rettigheter.

Les også

Penger, Norge og et autoritært, skrekkelig regime

Les også

Her tar de avstand fra fotballens galskap

Ta ansvar

Ifølge Amnesty har myndighetene i Qatar lovet fremmedarbeiderne mer rettferdighet, uten at dette har skjedd.

Qatars lover er i tillegg fortsatt diskriminerende mot migranter, kvinner og mennesker som er lesbiske, homofile, biseksuelle eller transseksuelle.

Vi skal selvfølgelig heie fram de norske utøverne når de kjemper om medaljer i Doha. Men samtidig må vi ikke glemme baksiden når idrettsarrangementer finner sted i land med store brudd på menneskerettighetene.

Dette er noe alle de store idrettsforbundene faktisk må begynne å ta ansvar for når de vurderer hvor store idrettsarrangementer skal finne sted.

Les også

 1. «Ingen kan se inn i framtiden, ikke engang oljå»

 2. FIFA bekrefter: Skrinlegger VM-utvidelse i 2022

Publisert:
 1. Doha
 2. Qatar
 3. Slavearbeid
 4. Human Rights Watch
 5. Rettigheter

Mest lest akkurat nå

 1. Uthengt som voldtektsmenn: - Hun har tatt navnene våre og puttet dem ned i gjørmen

 2. Stangeland fikk kontrakt på 330 millioner kroner

 3. Kvinne nektet å bruke munnbind på fly. Politiet måtte gripe inn. Det er ikke første gang.

 4. Kulturlivet er ikkje stengt. Men lørdag kveld var det heilt tomt

 5. Familien prøvde å overtale kvinnen til å ta vaksinen. Men hun sto på sitt

 6. Strømmen i sør over ti ganger dyrere enn i Nord-Norge