Kampen om barnefamiliene

LEDER: Stavanger lover både gratis SFO for førsteklassinger, skolemat og søskenmoderasjon. Det er helt klart at kommunen prøver å lokke til seg flere barnefamilier, men det er tvilsomt om det lykkes.

Den nye ordningen med søskenmoderasjon vil redusere regningen vår med 1500 kroner i måneden, sier Jonas Stensen, som her har hentet Ida (2), Ludvik (4) og Isak (6) i SFO og i barnehagen.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Torsdag la flertallspartiene Ap, FNB, Rødt, MDG, Sp og SV i Stavanger fram hele budsjettet for 2020 og handlings- og økonomiplan for de neste fire årene.

Familier med flere barn er blant vinnerne i budsjettet, skrev Aftenbladet tidligere denne uken.

Fra og med begynnelsen av skoleåret 2020/2021 får familier med barn i både barnehage og SFO søskenmoderasjon. Flertallspartiene innfører samtidig gratis SFO for alle førsteklassinger.

Partiene skal også bruke 33 millioner kroner på skolemat.

Les også

Dette skal flertallet gjøre

Les også

Sparer 16.500 i året på ny søsken-rabatt

Ikke nok barnefamilier

Det er ingen overraskelse at Stavanger prøver å lokke til seg barnefamilier.

Stavanger har et problem andre kommuner i distriktet ikke har, nemlig at det blir flere og flere eldre og samtidig færre og færre som kan ta seg av disse.

Det er rett og slett ikke nok barnefamilier i kommunen. Studentene kommer hit, men de flytter ut når de er ferdige. Det har i mange år vært en migrasjon fra Stavanger til nabokommunene.

Da kommunedirektør Kristian Vareide i oktober la fram sitt forslag til budsjett, sa han at selv om det har vært en økonomisk oppgang i regionen og flere har kommet tilbake i jobb, har ikke Stavanger kommune sett noen klare tegn på dette i skatteinngangen. Det tyder på at det er mange som pendler inn i kommunen.

Les også

Gratis SFO gir jubel og håp om full dekning

Les også

Klepp skrur opp SFO-prisen, Sandnes på stedet hvil

Lite attraktiv

Forskningsinstituttet Telemarksforskning har siden 2011 pekt på at Stavanger ikke er en attraktiv plass å bo.

Utviklingen i boligbygging henger tett sammen med dette. Stavanger har hatt svært lav boligbygging de siste årene, mens Sola, Sandnes og flere andre kommuner har fortsatt med høy boligbyggingstakt.

Dette forklarer mye av variasjonene i bostedsattraktivitet
mellom kommunene i Stavanger-regionen.

Det er flere ting enn gratis SFO og søskenmoderasjon som skal til for å tiltrekke seg nye innflyttere. Her spiller også markedskreftene inn, og det er et faktum at det er færre attraktive, men dyrere, boliger for barnefamilier i Stavanger enn i de andre kommunene i regionen.

Dermed kan en barnefamilie lett spare det samme månedlige beløpet på å pendle inn til kommunen som det de får i reduksjon på ett år med SFO og søskenmoderasjon.

Samarbeidspartiene skal ha ros for legge bedre til rette for barnefamilier i Stavanger. Men hvis målet er å lokke til seg flere barnefamilier, er det tvilsomt om de lykkes.

Publisert: