Frp er ikke en god venn for oljå

LEDER: At Frp skaper en skinndebatt om at alle andre enn de selv ønsker å legge ned arbeidsplassene i oljeindustrien, hjelper ikke på industriens omdømme. Tvert imot.

Frp mener selv de er oljebransjens beste venn. Tidligere oljeministre Sylvi Listhaug og Kjell-Børge Freiberg snakker begge om at det bare er de som støtter oljå i norsk politikk.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

«Hvis man skal vedta i Oslo at det er is der det ikke er is, kan man like godt si at man ikke ønsker at denne næringen skal være til stede i dette landet. De ønsker at de 240.000 menneskene som jobber i denne næringen skal finne seg noe annet å gjøre. Man må være ærlig på det,» sa tidligere olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg til TV2 torsdag.

Han kommenterte på regjeringens planer om å flytte definisjonen av iskanten lenger sør, som de la fram for Stortinget på fredag.

Energi- og miljøpolitisk talsperson i Frp, Jon Georg Dale, skriver på partiets nettsider at han mener at det å trekke iskanten lenger sør vil være en «gavepakke til andre og større oljeproduserende land som gjerne vil ta over Norges olje- og gassproduksjon, arbeidsplasser og inntekter».

Les også

Slik vil Erna Solberg flytte iskanten

Les også

Dette trenger du å vite om iskanten

Later som

Frp later som om de andre partiene, fordi de har diskusjoner om vi bør åpne områder som Barentshavet nord eller Lofoten og Vesterålen eller flytte grensen for iskanten litt sørover, i samme slengen er for å stenge ned hele oljebransjen. Og med det prøver de å skape en debatt som ikke er der, for det er ingen av de store partiene på Stortinget som ønsker å legge ned verken industri eller arbeidsplasser.

Frp har vedtatt flere ganger at de skal være oljeindustriens fremste støttespillere. Og de mener selv de snakker for oljeindustrien. Men gjør de egentlig det?

Frp vil gjerne åpne for petroleumsvirksomhet i Barentshavet nord. Men oljebransjen selv har ikke uttrykt et sterkt ønske om å åpne Barentshavet nord.

Fra et nytt område åpnes til det eventuelt kan bli en utbygging, vil det ta mange år. Det er heller ingen infrastruktur i dette området. Derfor kan dette bli en dyr affære. Og med den usikkerheten som er nå for framtiden til oljebransjen, både på grunn av synkende etterspørsel, lav oljepris og forventede klimatiltak, kan både vi som samfunn og oljeselskapene risikere å betale store summer for leting og utbygginger som ikke er lønnsomme.

Les også

Sterke reaksjoner på regjeringens iskantløsning

Les også

Siv Jensen truer med regjeringskrise i striden om iskanten

Stabile rammevilkår

Det oljebransjen er opptatt av er stabile rammevilkår og å legge til rette for utviklingen av nye næringer. Equinors klimaplaner og uttalt ønske om å bli et bredt energiselskap viser at de tenker framover.

Selv før koronakrisen hadde oljebransjen et omdømmeproblem. Og oljebransjens omdømme blir ikke bedre av at Frp later som det er de som er bransjens talspersoner og skaper en skinndebatt om at de andre partiene ønsker å legge ned næringen.

Hvis Frp virkelig vil være oljebransjens venn, må de begynne å lytte. For å ha Frp som venn nå, er ikke oljebransjen tjent med.

Publisert: