Mer frihet for hvem, KrF?

AFTENBLADET MENER: KrF vil gi familiene større valgfrihet i hverdagen. Det spørs om forslagene deres vil føre til det.

Ida Lindtveit Røse leder KrFs oppvekstutvalg.
 • Solveig G. Sandelson
  Solveig G. Sandelson
  Debattredaktør
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Også KrF er i gang med å lage nytt partiprogram. Forslagene for barn og familie kommer som perler på en snor.

Ett av forslagene er å gjøre førsteklasse om til en førskoleklasse, og dermed ta opp igjen en del av seksårsreformen slik den var tenkt - at seksåringene skulle få en myk overgang fra barnehage til skole det første året, med nok tid til lek og bevegelse. Det er helt på sin plass. I forslaget ligger også at seksåringene bør kunne få fridager i skoleåret når det passer for familien, i tillegg til vanlige ferier.

En ting er at lærerne bruker svært mye av tiden det første året på bygge et godt og trygt klassemiljø for alle. Det er ikke så lett å få til, hvis noen elever ofte uteblir. Minst like viktig er det at noen barn virkelig trenger stabiliteten i skoledagen. De kan i stedet utebli. Dessuten synes forslaget å forutsette at en av foreldrene er hjemme, eller i alle fall jobber mindre enn heltid, for å kunne ta en fridag sånn når det måtte passe.

Rundt 70 prosent av utejobbende mødre i Norge jobber heltid, rundt 30 prosent jobber deltid. Den vanligste grunnen til at mødre står utenfor arbeidslivet, er uførhet.

Halve oppvekstutvalget i KrF vil også fjerne kvotene i foreldrepermisjonen helt. Nå har mor og far 15 uker hver, og kan selv bestemme hvordan de vil fordele de siste 16. Ordningen er omstridt politisk - når så mye av tiden er bundet, kan en ammende mor få det for stritt. Men fjerner man fars kvote helt, viser all erfaring at hele permisjonen går til mor. I praksis legger altså en helt fri ordning større press på både mor og far, om å velge ordning etter gammelt mønster. Mor blir hjemme - far jobber. Her bør KrF høre på den andre halvdelen, som ikke vil fjerne hele kvoten.

For å ta bort noe av presset på arbeidende småbarnsforeldre, foreslår KrF videre å gjøre det mulig å overføre hjemme-med-sykt-barn-dager til besteforeldre. Det kan fort bli å skyve mer press over på familien. Mor eller far kan føle seg presset til å spørre en av besteforeldrene i stedet for å være hjemme selv. Besteforeldrene, som vi må anta alt har hatt sin tørn med å ta omsorg for egne barn, kan kjenne seg presset til å måtte ta fri.

Velferdsordningene for barnefamilier i Norge bør så godt som mulig sikre at alle barn får så like muligheter som vi kan klare. At barn uansett bakgrunn, kan få en god og trygg oppvekst og skolegang, og møte nok gode og trygge voksne på sin vei. KrFs forslag ser i stedet ut til å ville bidra litt ekstra til de familiene hvor mor er mest hjemme. Det er vanskelig å se at det er nødvendig. Og det er tvilsomt om det faktisk gir disse familiene større frihet.

Les også

 1. KrF-utvalg vil la beste­mor sitte barne­vakt

Publisert:
 1. Barn
 2. Familie
 3. Arbeidsliv
 4. Kristelig Folkeparti (KrF)

Mest lest akkurat nå

 1. I ett europeisk land er det dyrere å feriere enn i Norge

 2. Kjørte i 94 km/t i 60-sonen - mistet førerkortet

 3. Klart for fjerde koronavaksinedose i Stavanger

 4. «Klart det er mulig å dusje på natten»

 5. – Hvalrossen Freya er nok på vei mot Rogaland nå

 6. – Å bli rusfri e jækla krevende. Men jækla kjekt óg.