Havbruk og ansvar

Skal havbruk bli den nye olja, må næringen innse at pionertida er over.

Havbruksnæringa må legge bak seg ungdomsopprøret og vise reell vilje til å takle de mange problemene oppdrettsvirksomheten sliter med. Bare slik kan næringen virkelig bli den nye olja, mener Aftenbladet.
 • Leder
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Styreleder Inger Marie Sperre i Sjømat Norge føler seg misforstått. I en NRK-dokumentar om oppdrettsnæringen er hun sitert på at vi må ta debatten: – Er villaksen så viktig at den skal hindre veksten i oppdrettsnæringen, en næring som skal være med å sikre velferden i Norge etter som inntektene fra olje og gass synker?

- Havbruk like viktig som olje

Sperre mener, som så mange gjør når de blir utsatt for kritisk journalistikk, at sitatet hennes er tatt ut av sin sammenheng. I en pressemelding understreker hun at Sjømat Norge mener at det er mulig å både ivareta villaksen og fortsette veksten i havbruksnæringen.

Det er mulig at Sperre har rett i dette. Men det er helt sikkert at havbruksnæringen må ta inn over seg at pionertida er over. Hvis vi skal sammenlikne med oljebransjen, ser vi flere paralleller. Det første tiåret med oljå var preget av svikt i sikkerheten, mangelfulle kontrollsystemer og et myndighetsapparat som ikke hadde opparbeidet tilstrekkelig kompetanse til å håndtere bransjen. Slik har det vært i oppdrettsnæringen også.

Dersom havbruk skal kunne bli så stort at inntektene vil gi et betydelig bidrag til norsk økonomi, må næringen legge barndommen bak seg. Medisinbruk, rømninger, lokal forurensning og lakselus er skadevirkninger som hver for seg er alvorlige nok, men som samlet er en enorm utfordring for bransjens omdømme. Og dessverre har bransjen ikke tatt problemene på tilstrekkelig alvor.

Vil kreve leie av havbruk

Det aller beste ville vært om merdene hvor fisken fôres opp ble plassert i lukkede systemer i havet. Det er rett og slett for dårlig når millioner av fisk årlig forsvinner fra anleggene langs kysten.

Konfliktene mellom havbruk og tradisjonelt fiske er mange og reelle. En bærekraftig forvaltning av de norske bestandene av villfisk er en investering i en evigvarende, fornybar ressurs. Havbruk, på den annen side, er industriell oppfôring av fisk i et miljø som er fullstendig unaturlig. Slik sett minner havbruk mest om kyllingproduksjon.

Det er på tide at norske fiskeristatsråder i mindre grad opptrer som talspersoner for havbruksnæringa og mer som representanter for nasjonen. Skal havbruk bli en næring som virkelig er til å regne med, må bransjen forte seg å bli voksen. Og staten må stille strenge krav, akkurat slik den har behandlet oljå.

Publisert:
 1. Fiskeri
 2. Bærekraft
 3. Oppdrettsnæring
 4. Forurensing
 5. Matsikkerhet

Mest lest akkurat nå

 1. Politiet: «Flere meldinger om trær som har veltet, gjenstander fra hus som rives av i vinden og båter som har slitt seg»

 2. Kjedet seg på skolen - kom i kontakt med 10-åring og ba om nakenbilder

 3. Møt rogalendingene som forlater regjeringsapparatet

 4. Viking-tilskuer utestengt etter rasistiske rop mot Glimt-spiller

 5. Viking-talenter tatt ut på landslaget

 6. Dette anlegget kan snart gi deg høyere strømpris