Håp om svar etter 21 år

Det er prisverdig at etterforskningen av Birgitte-drapet åpnes på ny.

 • Leder
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Den nyopprettede avdelingen for uløste kriminalsaker i Kripos, som i mangel av et bedre norsk uttrykk kalles "cold case"-avdelingen, anbefaler at drapssaken fra 1995 tas opp til ny politietterforskning. Dette ble klart etter at avdelingen har arbeidet med saken siden januar i år. Nå skjer nettopp dette. En egen gruppe med deltakere fra Sør-Vest politidistrikt og Kripos skal jobbe med saken med base i Stavanger.

Snu alle steiner

Årsaken til at Kripos mener det er riktig å innlede en ny etterforskning, er delvis at teknologien innen DNA-analyse har gjort store framskritt i årene som har gått. Dermed er det en mulighet for at nye, konkrete tips kan sjekkes mot de sporene som finnes i det materialet som politiet har hatt liggende på lager. Dessuten er det vesentlige mangler ved den etterforskningen som ble foretatt i de første årene etter drapet.

Tidligere i høst ble det kjent at Kripos har fått en rekke nye tips i drapssaken fra Karmøy, og at i alle fall ett av disse tipsene antyder at det kan være en sammenheng mellom drapet på Birgitte Tengs og drapet på Tina Jørgensen i Stavanger fem år seinere. Dette drapet er heller ikke oppklart.

Prisverdig

Uansett hva etterforskningen måtte munne ut i, er det prisverdig at Kripos og politidistriktet nå setter betydelige ressurser inn. Uløste drapssaker skaper dype sår hos de etterlatte og i lokalsamfunnene. Og i begge disse sakene har politiet tatt ut siktelser som ikke har ført til domfellelse. Birgitte Tengs' fetter ble dømt i tingretten og frikjent i lagmannsretten, etter at tvilsomme avhørsmetoder førte til at han tilsto drapet.

LES OGSÅ:

Cold case anbefaler ny Birgitte Tengs-etterforskning

I Birgitte-saken har det blitt reist til dels kraftig kritikk mot etterforskningen, blant annet på bakgrunn av at politiet tilsynelatende hadde bestemt seg for at fetteren var den eneste sannsynlige gjerningsmannen, etter at det i begynnelsen ble knyttet forhåpninger til et hårfunn som seinere viste seg å tilhøre Birgitte selv. Dette kan ha ført til at andre interessante spor ble lagt til side. Dette er i seg selv et argument for å åpne etterforskningen på ny.

Lære av feil

Advokat Arvid Sjødin, som har ført en utrettelig og til tider ensom kamp for gjenåpning av Birgitte-saken, skal ha honnør for sitt engasjement. Som advokat for fetteren har han aldri sluppet taket i saken.
I anbefalingen til Kripos ligger det en innbakt kritikk av etterforskningen som skjedde den gangen. Dette er også prisverdig. Alle kan gjøre feil. Det vesentlige er å lære av disse.

Publisert:
 1. Drap
 2. Politiet
 3. Kripos
 4. Sør-Vest politidistrikt
 5. Birgitte-saken

Mest lest akkurat nå

 1. Da den hostende babyen ble lagt inn, ble legene forbløffet. 2000–4000 små barn kan bli innlagt i Norge i vinter, tror FHI

 2. Båt på grunn ved Sandøya i Stavanger

 3. Det moren hørte gjennom døren avdekket et pedofilt nettverk gjennom 20 år

 4. Dobbelt­draps­dømt (20) døde i fengsel

 5. FHI: Nedgang i hjerte­sykdommer under pandemien

 6. Hyllet Viking-innbytterne etter Molde-poeng: – Impon­erende