Nå kan det bli bråk

AFTENBLADET MENER: Regjeringen kan vente seg mer bråk og flere «folkeopprør» dersom energimeldingen får gjennomslag.

Olje- og energiminister Tina Bru og statsminister Erna Solberg la fram energimeldingen fredag.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Fredag la statsminister Erna Solberg (H) og olje- og energiminister Tina Bru (H) fram regjeringens stortingsmelding «Energi til arbeid».

Tema for stortingsmeldinger er langsiktig verdiskapning fra norske energiressurser.

Målene er å skape arbeidsplasser, å elektrifisere sånn at Norge blir «grønnere og bedre», å etablere nye næringer og å videreutvikle en «framtidsrettet olje- og gassnæring innenfor rammene av klimamålene».

«Vi skal reindustrialisere Norge. Vi tar et syvmilssteg for å skape de nye jobbene», sa Solberg.

Les også

La frem energimeldingen: – Vi trenger mer energi

Bygge mer

Det skal lages et nytt veikart for hydrogen, regjeringen legger milliarder på bordet til utviklingen av havvind og norsk sokkel skal elektrifiseres.

«Vi må fortsatt bygge ut ny fornybar energi,» sa Bru da hun la fram meldingen.

Regjeringen mener at vi ligger an til å ha et kraftoverskudd i lang tid framover, selv med storstilt elektrifisering både på fastlandet og på sokkelen.

Da blir det behov for økt kapasitet i kraftnettet. Og det er da bråket starter. For mer fornybar energi krever nye utbygginger av strømnettet.

Bru sier selv at hun venter bråk, og vil ikke utelukke at Norge igjen kan få nye runder med opprivende debatter som konflikten om «monstermastene» i Hardanger for ti år siden. Bru trakk spesielt fram Hordaland og Rogaland som regioner hvor kapasiteten i nettet har vært et problem.

På sikt vil også regjeringen gjenoppta konsesjonsbehandlingen av vindkraft på land.

Les også

Åpner norsk-tysk kraftkabel: – Dette er en stor dag

For sent?

«Dette er den viktigste energiplanen på mange år. Jeg håper den står som en plan i mange år framover,» sa Bru.

Opposisjonen ba regjeringen i februar om å legge fram denne meldingen tidligere, slik at den kunne behandles i Stortinget sammen med klimameldingen i april. Det skjedde ikke, og det betyr at denne meldingen ikke skal behandles før etter valget. Og da kommer det helt an på hvem som sitter i regjering og på sammensetningen i Stortinget.

Det er ikke bare monstermastene som har et potensiale til å skape uro. Også det kontroversielle tiltaket med å elektrifisere sokkelen, som for folk flest vil merkes på strømprisen og nettleien, kan få blodet til å koke hos mange. At det i tillegg er tvilsomt om dette er et reellt, globalt klimakutt, gjør heller ikke saken bedre.

Publisert: