Venstres klima-joker

AFTENBLADET MENER: Hvis Venstres landsmøte vedtar å si nei til nye letelisenser på norsk sokkel, vil det interne presset i regjeringen Solberg nå nye høyder.

Guri Melby blir trolig ny Venstre-leder. Hvis partiet går inn for å stanse tildelingen av nye letelisenser på norsk sokkel, vil statsminister Erna Solberg få et stort problem, mener Aftenbladet.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Programkomiteen i Venstre foreslår at partiets landsmøte, som avholdes 26. og 27. september, skal si nei til nye lisenser til å lete etter olje og gass på norsk sokkel. Et slikt vedtak har lenge vært en kampsak for Unge Venstre, og kan altså nå bli offisiell Venstre-politikk.

Nå er det ikke gitt at landsmøtet vil fatte et vedtak i tråd med programkomiteens forslag, men som landsmøtet til Arbeiderpartiet viste i fjor, er sprengkraften i klimasaken og ungdomspartienes engasjement en faktor som ikke bør undervurderes.

I fjor opplevde partiledelsen i Ap til sin store fortvilelse at stemningen på landsmøtet snudde i favør av å frede områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja for oljevirksomhet, noe som ikke minst skyldtes et sterkt engasjement fra AUF, som allierte seg med viktige delegasjoner fra Østlandet og Nord-Norge.

I Venstre vil et olje-nei skape problemer for nåværende næringsminister Iselin Nybø fra Randaberg. Som Mímir Kristjánsson i Rødt har erfart, er det ingen vinnersak i oljefylket å gå inn for avvikling av den viktigste næringen.

Et Venstre-vedtak om stans i tildeling av nye oljelisenser vil selvsagt også skape nye problemer for Erna Solberg, som før valget i 2017 sablet ned et tilsvarende vedtak i Miljøpartiet de Grønne (MDG):

– Hvis De Grønne får gjennomslag for sitt forslag om å stanse letingen på norsk sokkel, vil norsk økonomi og Norge stanse opp, sa hun til VG den gangen.

Nå risikerer Solberg at denne uttalelsen vil ramme et av hennes regjeringspartier. I tillegg har programkomiteens forslag allerede utløst stor aktivitet i partiet Solbergs regjering i mange saker er avhengig av støtte fra, nemlig Fremskrittspartiet.

Frp er alltid raskt ute med å erklære at de er det eneste partiet som er en garanti for full satsning på olje og gass, noe som har vist seg å være en stemmevinner, særlig på Vestlandet.

Guri Melby, som en enstemmig valgkomite har innstilt som ny leder i Venstre, har tidligere stått på nei-siden i spørsmålet om det skal åpnes for nye letelisenser. Hun støtter også denne gang programkomiteens forslag. Ved forrige korsvei, landsmøtet i 2017, sto avtroppende partileder Trine Skei Grande for det motsatte synet.

Det er et åpent spørsmål om landsmøtet vil ta sjansen på å påføre Melby et nederlag i en så viktig sak som klimapolitikk før hun i det hele tatt har tatt fatt på jobben med å lede partiet. Derfor vil både Erna Solberg og resten av regjeringen følge debatten om snaue to uker med argusøyne.

Publisert: