Arven etter Angela

AFTENBLADET MENER: Sosialdemokratene vant valget i Tyskland, men det er fortsatt usikkert om Olaf Scholz blir kansler etter 16 år med Angela Merkel. Europas viktigste land står uansett overfor store utfordringer de kommende årene.

Etter 16 år som kansler forlater Angela Merkel scenen. Hun har vært en av verdens viktigste politikere. Hennes arvtaker får hendene fulle.
 • Stavanger Aftenblad
Publisert: Publisert:

Mer enn hver fjerde tyske velger ga sin stemme til SPD, det tyske sosialdemokratiske partiet. Selv om dette er en slags triumf for SPD og deres kanslerkandidat Olaf Scholz, er det for tidlig å si om valgseieren vil gi partiet makten.

Det er nemlig umulig for verken SPD eller CDU, partiet til Scholz’ hovedutfordrer Armin Laschet, å danne en flertallsregjering uten støtte fra både De Grønne og det liberale partiet. Det betyr at disse to mellomstore partiene kan snakke sammen og finne ut hvilken side de ønsker å støtte.

Les også

Hvem skal ta over etter Angela Merkel?

De liberale har tradisjonelt soknet til den «blå» siden, altså Merkels CDU, mens De grønne har hatt mer samarbeid til «rød» side.

Egentlig vil det neppe ha så mye å si om det blir det ene eller det andre partiet som ender opp med å få kansleren. Brede politiske forlik med en sterk sentrumsorientering blir uansett utfallet. De radikale partiene har nemlig gjort det svakt. Sosialistene i Die Linke endte under sperregrensen på 5 prosent, mens høyreradikale Alternative für Deutschland (AfD) endte på drøyt 10 prosent. Ingen andre partier vil ha noe med AfD å gjøre, så de er uansett ute av maktspillet.

Angela Merkel, som ble valgt til kansler i 2005 og siden er gjenvalgt tre ganger, vil etterlate seg et tomrom. Ikke bare i Tyskland, men i Europa og i verden. Den stillfarne og nøkterne kvinnen har helt uten sirkus og spillopper blitt verdens kanskje mest respekterte politiske leder.

Finanskrisen i 2007/2008 ble hennes første store prøve. Kollapsen i statsfinansene i flere EU-land med Hellas i spissen truet med å ødelegge Euro-sonen. En brutal maktbruk mot for eksempel greske og spanske politikere og innbyggere gjorde Merkel til en forhatt figur i Aten og Madrid.

Flyktningekrisen i 2015 endte med at Tyskland tok inn over en million migranter og flyktninger. Og ga vind i seilene til AfD. Men Merkel tok ansvar da ingen andre EU-land stilte opp. Og hun sikret avtalen med Tyrkia som enn så lenge hindrer en ny bølge.

EU-krisen med Brexit og høyrepopulisme i flere østlige EU-land har også stilt Merkel på en hard prøve. Men krisen har foreløpig ikke ført Tyskland og Frankrike nærmere hverandre. En viktig grunn til det er stor uenighet om økonomisk politikk.

Fire år med Trump i Det hvite hus overbeviste også Merkel om at Europa i større grad må sørge for sin egen sikkerhet.

Merkels arvtaker vil måtte håndtere klimakrisen, et aggressivt Russland, et svekket EU, et splittet USA, kinesisk ekspansjon og en aldrende tysk befolkning. Merkels stoiske ro og politiske pragmatisme er kanskje det viktigste hun etterlater seg, dersom etterfølgeren klarer å kopiere hennes metode.

Egentlig vil det neppe ha så mye å si om det blir det ene eller det andre partiet som ender opp med å få kansleren

Les også

 1. Grønne og liberale velger Tysklands neste statsminister

 2. Fakta om valgresultatet i Tyskland

Publisert:
 1. Angela Merkel
 2. Tyskland
 3. Valget i Tyskland

Mest lest akkurat nå

 1. Ny utrolig rekord for Haaland

 2. Storbritannia strammer inn på koronareglene

 3. Vogntog mot personbil - mann satt fastklemt

 4. Hummeren er i alvorlig krise. Det kan gå ut over det populære fritidsfisket

 5. Å fly kan være mer klimavennlig enn å ta ferge

 6. Førstestatsadvokat Harald L. Grønlien er død