Nordisk samarbeid i krise

LEDER: Stengte grenser mellom de nordiske landene er noe nytt. Nå advares
det mot at det nordiske samarbeidet forvitrer, og erstattes av mistro.

EU-medlemmene i Norden har tonet ned sine nordiske delegasjoner samtidig som de har styrket og bygget opp sine EU-relaterte kontorer i de ulike departementene.
 • Harald Birkevold
  Harald Birkevold
  Kommentator
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Den svenske ministeren for utenrikshandel og ansvarlig statsråd for nordisk samarbeid, Anne Hallberg, påpeker i et intervju med NTB at «stengte grenser og verbale angrep» kan føre til gnisninger mellom nordiske broderfolk.

Den finske Norden-forskeren Johan Strang ved universitetet i Helsingfors mener det er noe nytt at de nordiske landene reagerer på en krise med å stenge grensene. For 20 år siden ville de nordiske landene satt seg sammen for å finne en felles løsning, mener han.

Da flyktningkrisen preget Europa i 2015 svarte også de nordiske landene på en tilsvarende måte.

Strengest var Danmark, som har en meget restriktiv flyktning- og asylpolitikk, og som i praksis har stengt grensen mot Sverige flere ganger under henvisning til innvandringsrestriksjoner.

Den danske ministeren Jeppe Kofoed er noe mer forsiktig enn sin svenske kollega når han understreker at det kan være vansker i samarbeidet. Men han «håper at det kan gå seg til» med tiden. I Norge er Jan Tore Sanner nordiske samarbeidsminister. Hun mener at samarbeidet stort sett går greit og at det er forståelse for de ulike tilnærmingene til korona-krisen.

Svekkelsen av det nordiske samarbeidet strekker seg langt tilbake i tid. Med passfrihet og
godkjenning av hverandres ulike offentlige tjenester har samarbeidet på mange måter kommet så langt som det kan uten at en ytterligere fordypning kommer i konflikt med de ulike nordiske landenes prioriteringer av medlemskapet i EU.

Alle landene må medgi at det var da Sverige og Finland valgte medlemskap som Danmark, forvitringen av det nordiske fellesskapet startet. EU-medlemmene i Norden har tonet ned sine nordiske delegasjoner samtidig som de har styrket og bygget opp sine EU-relaterte kontorer i de ulike departementene.

Norge og Island har som EØS-medlemmer også valgt EU som en viktigere kanal.
– Vi har tatt et stabilt nordisk samarbeidet for gitt, medgir Anna Hallberg. Det nordiske samarbeidet er ett av verdens beste eksempler på et vellykket flernasjonalt samarbeid. Det er på tide at samtlige nordiske land tar et krafttak for å få dette tilbake på skinnene igjen.

Man må starte med å gi nordiske samarbeid økt status, og søke nye områder der det kan videreutvikles og styrkes.

EU-medlemmene i Norden har tonet ned sine nordiske delegasjoner samtidig som de har styrket og bygget opp sine EU-relaterte kontorer i de ulike departementene.

Les også

 1. Erna Solberg rister av seg nordisk klimakritikk

 2. Leder: Med den globale utviklingen vi nå ser, kan det være en god ide å samordne de Nordiske landenes interesser.

Publisert:
 1. Norden
 2. Nordisk Ministerråd
 3. EU
 4. Sverige
 5. Danmark

Mest lest akkurat nå

 1. For 30 år siden skremte denne gjengen vannet av foreldre og rektorer i Sandnes

 2. Slik så det ut ved Vålandstårnet i kveld

 3. Kommuuuuuuuuuuuuunen!

 4. Avhørte vitner kan ha husket feil

 5. Stor test av 15 brød: To får toppkarakter

 6. To Viking-talenter tatt ut på landslaget