Ny vår for atomkraft?

LEDER: Klimakatastrofen rykker stadig nærmere mens politikerne nøler. Det er på tide å snakke mer om atomkraft.

Hunterston atomkraftverk i Skottland, med nye vindturbiner i bakgrunnen. Atomkraft er ikke ufarlig, men er i det minste ikke skadelig for klimaet. Bør ikke atomkraft være en del av løsningen på klimakrisen, spør Aftenbladet.
Publisert: Publisert:
 • Denne lederartikkelen for 21.12.2018 ble ved en feil ikke publisert på Aftenbladet.no før 28.12.2018.
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Det satt langt inne å oppnå enighet om en avtale mellom landene som deltok på klimatoppmøtet i Katowice i Polen, og løsningen som ble valgt, er som tatt ut av læreboka i internasjonale forhandlinger. Man valgte rett og slett å utsette de mest kontroversielle spørsmålene til seinere.

Dermed er det selvsagt enkelt å kritisere verdenssamfunnet, og især de rikeste landene, for nok en gang å ha snudd det døve øret til et samlet vitenskapelig miljø, som med stadig kortere mellomrom kommer med krystallklare advarsler mot konsekvensene av å la være å kutte drastisk i utslippene.

Den sørgelige realiteten er at etter at Paris-avtalen ble undertegnet i 2015, har ikke utslippene av klimagasser sunket. Det har tvert imot økt. Altså stikk i strid med det vitenskapen krever, og i strid med politiske løfter.
Det vil si, både president Trump i USA og påtroppende president Bolsonaro i Brasil har jo sagt tydelig fra om at de ikke føler seg forpliktet av Paris. Trump har også gitt beskjed om at han ikke tror noe på at klimaendringene er menneskeskapt.

På pluss-siden kan det anføres at det er gledelig at India, som inntil nylig virket fast bestemt på å sørge for å bli mer selvforsynt med energi ved å bygge en rekke nye kullkraftverk, nå har funnet ut at det vil bli billigere å investere i solenergi i stedet. Dersom solenergi nå kan konkurrere med kull på pris, er det meget gode nyheter for klimaet.

Det er også gledelig at mens politiske ledere kvier seg for å ta ansvar og fatte beslutninger som vil være upopulære, jobber forskningsmiljøer og næringslivet videre med å gjøre fornybare energikilder mer effektive og billigere. Det er i tillegg positivt at flere delstater i USA har besluttet å ignorere Trump og vedta ny, klimavennlig miljølovgivning på egen hånd.
Men, det er likevel lite trolig at det er mulig å oppnå de utslippsreduksjonene som er nødvendige for å unngå en global katastrofe bare ved å effektivisere energiforbruket og legge om til mer produksjon av fornybar energi. Energibehovet i verden vil fortsette å stige.

Derfor er det underlig at atomkraft ikke er mer framme i diskusjonen. Om lag 11 prosent av verdens samlede energiproduksjon stammer i dag fra atomkraft, som ikke medfører utslipp av klimagass. Den andelen bør økes, fordi den katastrofale konsekvensen av et varmere klima er en mer alvorlig trussel enn eventuelle utslipp fra atomanlegg.

Publisert:
 1. Leder
 2. Klima
 3. Kjernekraft
 4. Kullkraftverk
 5. Energi

Mest lest akkurat nå

 1. Kvinne i 90-årene kom seg ut uskadd

 2. Du vett, mååååden han seie det på

 3. Kvelden tilhørte Froddien

 4. Politiet: Brannen ved barnehage i Stavanger var påsatt

 5. Kommunens minste skole får ansiktsløft til 130 millioner – og åtte meter høyt blikkfang

 6. Tingretten i Egersund stengt med umiddelbar virkning