Aftenbladet mener: Arneageren er Stavangers hjerte. Derfor må alle endringer være svært skånsomme

Oppussingen av Stavangers viktigste byrom bør skje svært skånsomt. Plassen er de magiske hverdagenes torg, og slik må den forbli.

Arneageren er det viktigste byrommet i hele Stavanger-regionen. Og det fungerer svært godt i dag. Derfor må alle inngrep og endringer være uhyre varsomme, mener Aftenbladet.
 • Leder
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Arneageren midt i Stavangers historiske hjerte er i dag et meget velfungerende rom i byen. Folk bruker plassen. Hele dagen myldrer det av liv på Arneageren, av folk i alle aldre. Slik må det fortsette. Derfor er det svært viktig at den kommende opprustningen av det lille torget skjer på en måte som er skånsom og som ikke ødelegger de viktige kvalitetene plassen har i dag.

Mange har i debatten vist til det som skjedde med Torget i Stavanger. Og det er riktig at Torget etter «ansiktsløftningen» i forbindelse med Stavangers kulturbystatus i 2008 framstår som mindre innbydende og hyggelig enn det gamle, slitne Torget. Men det er viktig å huske på at Torget og Arneageren har vidt forskjellige funksjoner. Stavanger trenger et sted for de store anledninger og de store folkemengder. Den rollen skal Torget ha, og til slike formål er det nye Torget faktisk ganske godt egnet. Utfordringen til Torget er at ingen ønsker å være der på vanlige dager.

Arneageren, på den annen side, er de magiske hverdagenes torg. Der skal folk treffes, sitte ned. Slå av en prat, ta en kaffe. Der skal politikere stå på stand, der skal det kunne være kulturelle innslag fra musikanter, dansere og skuespillere. Byer trenger slike rom for å være gode steder å oppholde seg.

Slik blir nye Arneageren

Det er sikkert at Arneageren må graves opp. Rørledningene under plassen er gamle og ødelagte, og må skiftes. Det gir en anledning til å foreta en ansiktsløftning. Dagens fontene er ikke vellykket, og kan med fordel fjernes. Hvis trærne på plassen er syke, må de skiftes ut. Slike plasser må planlegges med et langsiktig perspektiv, så tre almetrær kan ikke få stå i veien for planene. Og det er en god ide å jevne ut bakken noe, slik at plassen blir lettere å navigere med rullestol eller barnevogn. Dette vil også gi bedre komfort for gjestene på uteserveringene rundt Arneageren.

Den anslåtte prisen for oppgraderingen, 4,3 millioner kroner, er ikke avskrekkende og er faktisk nesten en garanti for at Arneageren ikke vil kunne lide samme skjebne som Torget. Ny belysning, nye møbler og ny belegningsstein kan ikke innebære en drastisk forvandling av byens hjerte. Og det skal vi være glade for. Engasjementet fra byens innbyggere, som har kommet med en rekke innspill og kommentarer til juryen som har vurdert forslagene, demonstrerer med all tydelighet at Arneageren tilhører oss alle.

Publisert:
 1. Arneageren
 2. Torget i Stavanger
 3. Stavanger
 4. Byutvikling

Mest lest akkurat nå

 1. Derfor er det sommergrønt i Rogaland i januar

 2. Kvinne til sykehus etter kollisjon i Randaberg

 3. Trebarnsmoren stresset hver morgen. Så fant hun løsningen. Fem tips for en bedre morgen.

 4. Styret på elsparkesykkelen knakk i fart: – Det var ekkelt

 5. – Tiltakene plager mer enn sykdommen

 6. Koronakrisen: Skiledelsen har kontaktet Northug