LEDER: Det er dristig å kalle lyden av lek for en belastning

En lekeplass i Sandnes har blitt så populær at naboene hevder lyden av lekende barn er en belastning. Men litt støy må vi tåle i en by.

Kommunen har klart å utnytte den bratte skråningen godt, området har blitt populært.
  • Leder
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

I august i fjor åpnet Langgata barnehage i Sandnes sentrum. For eldre gauker er den røde murbygningen helt nord i Langgata mest kjent som den gamle folkeskolen, for nyere generasjoner som musikkskolen. Langgata 74 blir betraktet som et av få monumentalbygg i Sandnes.

Kommunen skal ha ros for god utnyttelse av det krevende området rundt den nye barnehagen. En del av tomta, som ligger i en bratt skråning, har blitt et så populært lekeområde at unger oppsøker det både seint og tidlig.

Langgata barnehage åpnet dørene i august i fjor.

Ifølge beboerne i boligblokken like ved er det liv i klatretauene fra tidlig morgen til sene kvelden.

Lyden av de lekende barna har imidlertid blitt en belastning og gjør at beboere ikke lenger kan sitte ute på verandaene sine. Det skriver styret i sameiet i Gannparken i et brev til det kommunale eiendomsselskapet.
Det er riktig at lekeområdet ligger tett på, og det er all grunn til å tro at leken kan være sjenerende for de som bor nærmest. Når byer og boområder stadig fortettes med mål om å få ned bilbruken, vil støyfrie områder etter hvert bli mangelvare.

Klager som denne vil trolig dukke opp oftere i framtiden. Også de som bor i sentrum har behov for rekreasjon og stillhet. Når nye bomiljøer planlegges for å få oss til å bo tettere, må derfor hensynet til støy stå høyt på agendaen.

I Langgata mener imidlertid det kommunale eiendomsselskapet at støydempende tiltak er iverksatt ved at det er brukt materialer som ikke støyer. Hvor høyt ungene hviner av glede når de suser gjennom rutsjebanen, kan ikke kommunen regulere.

For beboerne i sameiet, her representert ved styreleder Marit Mørk, har bråket fra lekeplassen blitt en belastning.

Det er greit å klage på støy som blir en belastning. Kanskje er det grep som kan tas, som kommunen ennå ikke har vurdert.

Samtidig mener vi det er dristig av naboene å kalle lyden av lek for en belastning, terskelen bør være høy her.

Naboene bør ikke få medhold i sitt ønske om å stenge av lekeområdet på kveldstid. Det vil kunne føre til krav om å stenge også andre offentlige områder som er til glede for byens innbyggere.

I en by må vi tåle at det støyer. I stedet for å irritere seg over barnelek, bør beboerne i Gannparken sette pris på at restaureringen av den gamle folkeskolen har gitt hele nabolaget en ansiktsløftning.

Publisert: