Det er håp!

Aftenbladet mener: Vaksinen er et sjumilsskritt nærmere, og Øyane og Slåtthaug sykehjem er friskmeldte. Det er en stor takk verdt.

Øyane og Slåtthaug sykehjem har klart å hindre at pasienter ble smittet.
 • Stavanger Aftenblad
Publisert: Publisert:

Mens alle vi som er oppegående og utegående prøver å sette oss inn i og forstå de nye korona-tiltakene for Nord-Jæren, kommer det gode nyheter også. Ute i verden har en av vaksinekandidatene, fra amerikanske Pfizer og tyske BioNTech, vist seg 90 prosent effektiv. Den gir ni av ti beskyttelse. Det er et høyere tall enn noen våget håpe på. I løpet av november håper en å få svar på om den også er sikker. For erfaringen fra svineinfluensavaksinen Pandemrix kostet dyrt. En av rundt 22.000 vaksinerte i EØS-området meldte om narkolepsi. Mange av dem barn.

Noe slikt kan man ikke risikere en gang til. I tillegg til de menneskelige skadene det ville medføre, ville det sette all framtidig vaksinering i fare. Koronavaksinen er altså ikke ferdig testet eller godkjent. Men den er et sjumilsskritt nærmere.

Les også

Stor optimisme etter gode vaksinenyheter

Rett rundt dørene våre er både Øyane og Slåtthaug sykehjem i Stavanger friskmeldte, etter at ansatte begge steder fikk påvist smitte. Ingen av pasientene ble smittet.

Alle ansatte og pasienter ble testet, på dag null, dag tre, dag seks og dag ni. Dag null er dagen smitte er registrert, smittevernoverlegen i kommunen tar kontakt, alle ansatte ifører seg smittevernutstyr, og alle blir testet for første gang. Så blir pårørende varslet om at de dessverre ikke kan komme på besøk på en stund, og kartlegging satt i gang for å finne ut hvem av de ansatte og pasientene som faktisk har vært i kontakt med den som er smittet. Alle disse blir satt i ti dagers karantene, pasientene på rommene sine, de ansatte hjemme.

Etter at en tidligere fikk smitte inn på Vågedalen sykehjem, der til sammen fem ansatte og fire pasienter ble smittet, ble det innført bruk av munnbind for alle sykehjemsansatte i stell- og spisesituasjoner. Og da smitten oppstod på Slåtthaug, innførte man at alle ansatte skal gå med munnbind hele tiden.

Det mener de å ha sett beskytter andre mot smitte. Derfor anbefales nå også pårørende å bruke munnbind når de er på besøk.

På Vågedalen har alle klart seg bra. Ingen av pasientene ble innlagt på sykehuset. Smitte inn på et sykehjem trenger ikke å bety at mange blir smittet. Det trenger ikke å bety langvarig isolasjon og dødsfall.

Det er bare å ta av seg hatten for den intense jobben som er gjort.

Les også

 1. - Jeg er mest redd for å smitte andre

 2. – Når kan de første dosene med koronavaksine være på plass i Rogaland?

 3. – Hva er grunnen til at dere ikke kommer med et påbud om bruk av munnbind?

Publisert:
 1. Sykehjem
 2. Munnbind
 3. Pfizer
 4. Koronaviruset

Mest lest akkurat nå

 1. Nå kan du få «Regå» i hagen

 2. Sliteseier til Oilers: Det er Kissel som gjør det!

 3. Ja, det er lov med viltkjøring på Motorveien...

 4. Ble tobarnsmor med 18 års mellomrom: – Jeg er ikke lenger så skråsikker

 5. Kjenner du igjen denne skuespilleren? Nå er han i lokalfotballen

 6. Hærverk på skole – politiet ber om tips