Fraværsgrense-sommel

AFTENBLADET MENER: Fraværsgrensen burde vært gjeninnført for lenge siden. Vi må stille krav også til ungdommen.

Ungdom må tåle at det stilles krav til at de deltar og stiller opp.
 • Stavanger Aftenblad
Publisert: Publisert:

Mandag sa regjeringen og kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) at de vil gjeninnføre de vanlige fraværsreglene på ungdomsskolen og i videregående skole fra høsten. Det betyr at elevene ikke lenger kan bruke egenmelding eller bekreftelse fra en forelder for å dokumentere fravær av helsegrunner.

Fraværsgrensen i videregående skole fungerer slik at hvis en elev har mer enn 10 prosent udokumentert fravær i et fag, får ikke eleven karakter i faget.

Under pandemien fjernet regjeringen fraværsgrensen midlertidig fordi de ville unngå at elever med symptomer på luftveissykdom gikk på skolen av frykt for høyt fravær, og for å unngå smitte og spredning av koronavirus.

«Det er viktig at elevene kommer på skolen, både for å lære og for å være en del av det sosiale fellesskapet,» sa Brenna da hun annonserte at fraværsregelen ville være tilbake fra høsten av.

Men hvis Brenna virkelig mener dette, hvorfor har de ikke gjort dette mye tidligere? Spesielt etter at samfunnet ellers gikk tilbake til en normal hverdag.

Les også

Skolen er vårt viktigste verktøy for å utjevne forskjeller

«Vi har ikke fraværsgrense og ikke eksamen, altså, det blir jo bare legendarisk,» sa en russ i en radioreportasje under russetreffet i Kongeparken.

Og det oppsummerer ganske greit det som har skjedd etter at samfunnet åpnet opp, fraværsgrensen ikke ble gjeninnført og eksamen var avlyst. Lærere i videregående skoler over hele landet har fortalt om rekordhøyt fravær denne våren. De sliter med å sette karakterer.

I 2019 viste en rapport fra statistikere hos SSB og forskere hos forskningsinstituttet Fafo i Oslo at skolefraværet i videregående skole hadde gått ned med hele 20 prosent etter innføringen av fraværsgrensen i 2016. Nedgangen i fravær var klart størst blant de svakeste elevene.

Les også

Elever om fraværsgrensa: – Må betale for å være syk

Det stilles krav til både oppmøte og deltakelse overalt ellers i samfunnet. Det er derfor ingen grunn til at vi ikke skal stille de samme kravene også til ungdommen.

Samtidig har vi en fastlegekrise, og praksisen med at disse skal belastes ekstra gjennom å dokumentere sykdom hos unge mennesker fungerer ikke. Fastlegene skal ikke ha ansvar for dette.

«Regelverket skal oppleves rettferdig for både lærere og elever, og vi tar nå en gjennomgang på om det er for komplisert og for byråkratisk», sa Brenna.

Denne gjennomgangen må ikke regjeringen somle like mye med som de har gjort med å gjeninnføre fraværsgrensen.

Publisert:
 1. Fraværsgrense
 2. Skole og utdanning
 3. Samfunnet
 4. Tonje Brenna
 5. Eksamen

Mest lest akkurat nå

 1. Hommersåk samles i sorg – igjen

 2. Marte (19) og Tor Martin (19) omkom i MC-ulykken i Gjesdal: – Dette er ufattelig og grusomt

 3. Det trengs et forbud mot bruk av robot­klippere om natten og strenge reguler­inger for bruk om dagen

 4. Før visste bare lokal­kjente om stølen. Så kom en «tur­fluenser»

 5. Da han såg det gamle bildet, forstod Espen at ryktet om beste­foreldra si hytte på Høle var sant

 6. Tea Egenæs elsker 60-talls­huset i Stav­anger: – Alt tre­verket gir den gode atmos­færen og sær­preget