Vi har ikke råd til å miste ONS

LEDER: ONS, «oljemessen», er i krise. Tåler vi at andre tar over?

ONS-sjef Leif Johan Sevland er i ferd med å tømme kassen for å tilfredsstille iltre utstillere.
 • Stavanger Aftenblad
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Siden 1974 har Offshore Northern Sea/Seas vært et stadig viktigere innslag i hverdagen for privatpersoner og næringsdrivende i regionen. Annethvert år, vanligvis i slutten av august, har arrangementet satt distriktet på ende. Men ikke i år.

Koronapandemien har tvunget stiftelsen som driver arrangementet til å avlyse alt. Den sterke, internasjonale profilen på messen, som også er en viktig konferanse, gjorde det umulig å gjennomføre.

Dette rammer ikke bare hotell- og restaurantbransjen, som selvsagt har gode dager når ONS pågår. Det rammer alle bransjer. Det er knapt et firma som ikke har et direkte eller indirekte avhengighetsforhold til ONS. Aftenbladet har tidligere skrevet at arrangementet genererer 1 milliard kroner i omsetning. Vi tror tallet er større.

Stiftelsen har så å si alle sine inntekter fra ONS. Den er en såkalt non-profit-organisasjon og resultatet pleier å være noen millioner over eller under null. De årene det ikke er ONS, står stiftelsen uten inntekter.

Inntekter har de hatt i år, i form av forhåndsbetaling av 85 millioner kroner fra utstillere. Pengene er allerede brukt på forfalte regninger. Derfor har utstillerne fått beskjed om at de ikke kan få pengene tilbake. Et søksmål fra disse er under opprulling og kan knekke stiftelsen. Foreløpig ser det også ut som om stiftelsen faller mellom to stoler når det gjelder koronastøttepakker fra staten.

Les også

Bru og Sevland i krisemøte om ONS

Les også

Stavanger Forum mot nytt milliontap etter ONS-avlysning

Det er ikke sikkert ONS står og faller med stiftelsens eksistens. Det mener iallfall noen av dem som står bak søksmålet. I et brev til andre utstillere stiller de iallfall spørsmålet om det er «naturlig at denne messen heter ONS eller blir arrangert av dagens stiftelse?»

Det mer enn antydes at dette kan være et slags kuppforsøk fra en annen by på å overta arrangementet. De vil i tilfelle forregne seg, fordi det enorme internasjonale nettverket og den tette relasjonen til de største og ledende oljeselskapene er ikke noen som oppnås på et år eller to. Årets planlagte fornybarprofil viser også stor omstillingsevne.

ONS må likevel finne seg at spørsmålet stilles og hvorfor de ikke har bygd seg en sterkere buffer. For eksempel ble overskuddet temmelig lite i toppåret 2014, da oljeprisen fortsatt var på topp.

Vi er mer opptatt av alle de små og mellomstore bedriftene i distriktet, som mister en viktig inntekt, enn av om selve stiftelsen overlever. Vi tror likevel dette henger sammen. Derfor påhviler det ikke minst de store spydspissene, med operatørselskapene i spissen, å ta ansvar for ONS’ eksistens. Og alvoret må dessuten gå opp for både staten og lokale myndigheter.

Les også

 1. Stavanger-bedrift mener søksmål mot ONS er bakholdsangrep fra Bergen

 2. – ONS så grådige at selv vi trauste offshore-leverandører er nødt til å gjøre opprør

 3. Minst sju utstillere vil ha mer penger igjen

 4. – Begrunnelsen er syltynn

Publisert:
 1. Leder
 2. ONS
 3. Næringsliv

Mest lest akkurat nå

 1. Inviterer til gjen­åpnings­feiring i Stavanger lørdag kveld

 2. Da Haaland kom, så verdens­mesteren hans store svakhet

 3. I verste fall står hele Nye SUS ferdig på Ulland­haug først i 2040

 4. Bøttet inn mål i storseier

 5. Skal du klemme, håndhilse eller danse på bordet? Kommer verden til å bli som før? Jeg skal i alle fall kaste munn­bindet

 6. Fra mandag av må flere hurtig­teste seg selv i Stavanger