Forurensningen på Solbakk må etterforskes

LEDER: Politiet bør ikke vente på en anmeldelse fra Statens vegvesen før de starter etterforskning av miljøsvineriet på Solbakk. Etterforskningen burde vært i gang for lenge siden.

Riksadvokat Jørn Sigurd Maurud vil at etterforskning av miljøkriminalitet må prioriteres. Aftenbladet mener dette også må gjelde utslippene på Solbakk.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

De siste ukene har Aftenbladet skrevet om at en stor miljøkatastrofe trolig ble hindret i siste liten på Solbakk i Strand kommune. I fjor vår ble det konstatert at asfalt, betong, maskindeler, søppel, rør, kum, septiktank og olje var begravd i arbeidet med kollektivterminalen ved munningene til Ryfylketunnelen. Den ansvarlige entreprenøren, Marti, har i ettertid tatt ansvar for hendelsen og ryddet opp.

Les også

Alt om Ryfylketunnelen

Les også

Sju år siden første spadestikk: Frode og 2641 andre har bygget Ryfast

Les også

Ryfylketunnelen: Alarmen utløses fordi folk stanser for å ta selfie i tunnelen

Saken er likevel ikke over. Ikke bare fordi Statens vegvesen fortsatt vurderer å politianmelde forholdet eller fordi Norges miljøvernforbund allerede har anmeldt det. Den viser en mulig ukultur, eller iallfall stor lemfeldighet, fra store samfunnsaktører når det gjelder å håndtere gamle miljøsynder. Landet er fullt av potensielle miljøbomber fordi tidligere aktører ikke har visst hvordan, eller vært forpliktet til å håndtere avfall og utslipp på riktig måte.

Det er dagens utbyggere som i stor grad må ta ansvaret for å rydde opp i gamle synder. Tildekkingsforsøkene på Solbakk var hjelpeløse og viser at det er gjort for lite med bevisstgjøring av ansatte som kommer i kontakt med slike forhold.

Les også

Naturvernforbundet: – Det handler om å spare penger

Den nye riksadvokaten, Jørn Sigurd Maurud, sa til NRK Dagsnytt i helgen at politiet må slutte å henlegge eller nedprioritere saker om miljøkriminalitet. Han uttrrykte spesiell bekymring for at mange mindre saker kan bli liggende, fordi disse i sum kan utgjøre store skader. Dette er et tydelig signal fra øverste påtalemyndighet og vi regner med at politidistriktene følger opp.

Vi skal ikke forhåndsdømme noen i Solbakk-saken. Det er langt på vei ryddet opp, både fysisk og i ansvarslinjer, og det er ikke sikkert at saken utløser noe straffeansvar for enkelt personer, bedrifter eller offentlige institusjoner.

Likevel kan det ikke være tvil om at sakens karakter tilsier at politiet skulle vært på banen for lenge siden. Selv om det helt sikkert fins større miljøsynder, er dette skjedd i forbindelse med et av landets største utbyggingsprosjekter. Det er mange involverte og stor mulighet for pulveriseringsansvar.

Aftenbladets reportasjer viser at mye av det som har skjedd heldigvis er godt dokumentert, men saken burde likevel vært underlagt politietterforskning for lenge siden. Etter at saken nå er kjent offentlig, bør det iallfall ikke være noe å vente på.

Publisert: