Hongkong-protestene viser Kinas makt

LEDER: Opptøyene i Hongkong viser hvor mektig og undertrykkende staten Kina kan være.

Politiet slår hardt ned på demonstrantene i Honkong.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

I flere måneder har folk i Hongkong demonstrert for frie valg og mot myndighetenes lojalitet til fastlands-Kina.

Protestene startet i sommer, da den politiske ledelsen i byen sa de ville innføre en lov som åpnet for å utlevere borgere til rettsforfølgelse i fastlands-Kina. Selv om myndighetene til slutt ga seg og sa at de ikke ville innføre denne loven, har konfliktene fortsatt.

Det har vært flere sammenstøt mellom demonstranter og politi. Og den siste uken har det eskalert etter at politiet omringet det polytekniske universitetet i Honkong.

Politiet har sperret inne flere hundre demonstranter og studenter, som de truer med å arrestere dersom de kommer ut. Demonstrantene har tatt i bruk brannbomber, pil og bue og murstein. Mens politiet har brukt tåregass og gummikuler.

Les også

Politiet strammer grepet rundt universitet i Hongkong

Les også

Hongkongs ledelse sier demonstranter må overgi seg

Mer maktbruk

Det har til nå vært vanlig at politiske demonstrasjoner i Hongkong blir møtt med tilbakeholdenhet av politiet.

Men denne gangen har maktbruken eskalert, og antall arrestasjoner økt betydelig. Mellom juni og november anslås det at så mange som 4000 demonstranter har blitt arrestert.

Hongkong er en del av folkerepublikken Kina, men har et delvis selvstyre. Byen har sitt eget rettsvesen og sin egen lovgivende forsamling. Pressefriheten og ytringsfriheten er også større enn i Kina. Men Kina styrer Hongkongs forsvars- og utenrikspolitikk.

Protestbevegelsens krav er at de som har blitt fengslet settes fri, at politiet slutter å bruke makt og at en universell stemmerett for Hongkongs leder blir satt ut i livet. Dette er et uoppfylt krav fra avtalen fra 1997, da Kina tok over styret av byen etter Storbritannia.

Men kinesiske myndigheter har nå sagt at dersom ikke Hongkong klarer å rydde opp, vil de gripe inn for å skape ro og orden.

Geng Shauang, talsmann for den kinesiske utenriksministeren, sa at man ikke måtte undervurdere Kinas vilje til å beskytte sin suverenitet og Hongkongs stabilitet.

Les også

Mange demonstranter forsøkte å komme seg ut av universitet i Hongkong - møtt med tåregass

Les også

Kinesisk redaktør tar til orde for snikskyttere mot demonstranter i Hongkong

Kinas makt

Innbyggerne i Hongkong har vokst opp med et annet regime enn det kinesiske. De er vant til å kunne si fra om det de føler er urett. Men bak hviler likevel et kinesisk jerngrep.

Hongkongs innbyggere må derfor regne med at Beijing forventer at også de må innrette seg og utvikle seg på en måte som er i tråd med Kinas interesser.

Kina prøver utad å framstå som et vellykket land, med økonomisk vekst og framgang på mange områder. Men samtidig viser opptøyene i Hongkong hvor mektig og undertrykkende staten Kina kan være når noen prøver å protestere og stå opp for sine rettigheter.

Publisert: